Košta 23.300 eura
3

Citroen predstavio električni e-C3

D. B.
Četvrta generacija Citroenovog modela C3 prelazi na potpuno električni pogon. Nakon više od 5,6 miliona prodanih primjeraka modela C3 s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, francuski proizvođač Citroen predstavio je potpuno električni model e-C3 namijenjen evropskom tržištu.

Prodaja Citroena e-C3 počinje naredne godine po cijeni od 23.300 eura, no 2025. godine se očekuje još povoljniji ulazni model, koji bi mogao postati jedan od napovoljnijih električnih automobila na Starom kontinentu.

Baziran na Stellantisovoj Smart Car Platformi, model stiže s potpuno novim dizajnerskim jezikom u odnosu na svog prethodnika. Ono što je ranije bio tradicionalni mali hatcback sada je više model sličan crossoveru s točkovima pomjerenim u do ivica što je više moguće. U kombinaciji s visokom linijom krova, ovo je omogućilo značajno prostraniju unutrašnjost i veću zapreminu prtljažnika.

Vizuelno se najviše ističe nova prednja maska gdje se nalazi novi Citroenov logotip, kojem s bokova dolaze dva svjetla u obliku slova "C". Nazad se stražnja svjetla šire na panele zadnje četvrtine, a tu je i mali spojler smješten iznad stražnjeg stakla.

Međutim, najvažnije promjene su "ispod kože". SUS motori su zamijenjeni potpuno električnim pogonom. Citroen e-C3 koristi 44kWh LFP bateriju koja osigurava domet do 320 kilometara. Automobil pokreće električni motor postavljen na prednju osovinu, koji razvija 113 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je oko 11 sekundi. Baterija se od 20 do 80 posto kapaciteta putem 7 kW punjača napuni za oko četiri sada. Brzi DC punjač i 100 kW CCS port bi to vrijeme trebali smanjiti na manje od 30 minuta.

Citroen će prodavati nove e-C3 s dva paketa opreme, You i Max. Osnovni model će imati LED prednja svjetla, sistem kočenja u hitnim situaijama, head-up display, električne bočne retrovizore, stražnje parking senzore i tempomat. Oni koji odaberu paket Max dobit će i set 17-inčnih felgi, dvobojnu karoseriju, automatske brisače, električne i grijane retrovizore, automatski klima uređaj, bežični punjač i drugo.

Početna cijena iznosi 23.300 eura, no 2025. godine će se pojaviti i model s baterijom dovoljnom za 200 kilometara dometa, koji će koštati 19.990 eura. Tako će e-C3 postati jedan od najpovoljnijih električnih automobila u Evropi.