Noviteti
0

Citroen E-Mehari spaja tradiciju i budućnost

Klix.ba
Povezan s historijom Citroena i uvjerljivo okrenut budućnosti, E-MEHARI svojom razigranošću podsjeća na ikonu, model Méhari iz 1968. godine, ali je i mnogo više od toga: vedar kabriolet s četiri sjedišta, potpuno električan, modernog i zabavnog stila. U toj novoj fazi partnerstva s grupom Bolloré, CITROËN potvrđuje svoju želju da ponudi drukčije automobile koji odišu svježinom i vedrinom.

Najavljen konceptnim modelom Cactus M, Citroen E-MEHARI dolazi kao serijski automobil koji je Citroen zajednički razvio sa Bolloré grupacijom, a zasniva se ustvari na Bolloré Bluesummer kabrioletu.

Uprkos tome, model je odmah prepoznatljiv kao Citroen jer je dizajniran s Cactusom kao inspiracijom, gdje je naglasak na prednjem dijelu sa karakterističnim svjetlima, ali i plastičnim odbojnicima i već dobro poznatim aluminijskim felgama. Ovaj kabriolet sa četiri sjedišta također ima srebreni okvir vjetrobranskog stakla, karoseriju izrađenu od termički obrađene plastike, kao i zanimljiv sklopivi krov.

Citroen za prvo predstavljanje nije previše otkrio samu unutrašnjost, ali je poznato da će kupci moći naručiti bež ili narandžasto-crvene presvlake. E-Mehari ima preklopivu zadnju klupu i obloge od plastificirane tkanine koja je vodootporna i lako periva.

Pogon snagu crpi iz 30 kWh baterije koja strujom snabdijeva električni motor koji razvija 68 KS. To omogućava automobilu da dostigne maksimalnu brzinu od 110 km/h i dosegne 200 km sa jednim punjenjem. Kada se baterija isprazni, može se u potpunosti napuniti u osam sati sa 16A utičnice ili 13 sati sa 10A utičnice.

Citroen E-Mehari će se proizvoditi u fabrici PSA Peugeot Citroën u Francuskoj, a na tržište bi trebao stići već u proljeće naredne godine.