SUV perjanica
193

Citroen C5 Aircross predstavljen u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Citroën je danas premijerom u Sarajevu na naše tržište doveo novi SUV C5 Aircross i time nastavlja svoju međunarodnu SUV ofanzivu. Model koji stiže kao nova perjanica ove marke usklađen je s posljednjim modelima Citroëna, a inspirisan je očekivanjima kupaca, ima jedinstven dizajn i nudi jedinstvenu ponudu personalizacije sa čak 30 vanjskih kombinacija boja i dizajna.

Nakon C3 Aircrossa koji je ostvario pravi komercijalni uspjeh sa više od 70.000 prodanih vozila, zatim C5 Aircrossa lansiranog u Kini i već prodanog u 35.000 primjeraka i na kraju C4 Aircross otkrivenog krajem aprila prošle godine, Citroën nastavlja svoju međunarodnu SUV ofanzivu otkrivajući novi C5 Aircross i na našem tržištu.

Novi SUV C5 Aircross dugačak je 4,50 m, te se ističe među ostalim SUV-ovima ovog segmenta robusnim i mišićavim izgledom s naglaskom na posebnim detaljima kao što Airbump zaštite na bokovima, točkovi velikog prečnika i udaljenost od tla od 230 mm.

Poput ostalih aktuelnih modela Citroëna, C5 Aircross raspolaže širokom ponudom personalizacija, s 30 kombinacija vanjske personalizacije uz 7 boja karoserije, ponudom dvobojnog krova i 3 paketa Color koji obuhvaćaju obojene elemente na prednjem braniku, na Airbump odbojnicima, na donjem dijelu prednjih vrata i na krovnim nosačima. Također dolazi s 5 ambijenata unutrašnjeg uređenja, čije komplementarne boje i materijali igraju na kartu jasnoće i topline u trendovskom okruženju.

C5 Aircross želi se nametnuti kao najudobniji i najmodularniji SUV u svom segmentu. U tome mu najviše pomaže jedinstveni program Citroën Advanced Comfort koji donosi dvije glavne inovacije. Prva i glavna je ovjes Citroën s progresivnim hidrauličnim graničnicima kojeg upotpunjavaju sjedišta Advanced Comfort, za udobnost vožnje i ugodnost u vožnji bez premca. Zaista u kratkim današnjim vožnjama C5 Aircross je impresionirao mekanim sjedištima sa dodatnim mekanim i pjenastim slojem, dok je ovjes vrlo rafinirano i mekano prelazio i preko ledom prekrivenih cesta.

C5 Aircroos želi da se ističe i praktičnošću pa se Citroen hvali da nudi jedinstvenu modularnost u segmentu, koja je rezultat jedinstvenog znanja i umijeća marke Citroën u svijetu monovolumena, posebno s 3 individualna zadnja sjedišta. Uz to sva sjedišta nazad u C5 Aircross su klizna, preklopiva i podesiva po nagibu te zapreminom prtljažnika spada u vrh klase sa rasponom od 580 l do 720 l. Treba istaći da je ovo vrlo praktično rješenje klizne zadnje klupe dio serijske opreme za sve modele.

U skladu sa svojim vremenom C5 Aircross je opremljen i TFT digitalnom instrument pločom dijagonale 12,3’’ i dodirnim ekranom od 8’. Također, C5 Aircross raspolaže sa čak 20 sistema za pomoć u vožnji posljednje generacije kao što je Highway Driver Assist, 2. nivo sistema autonomne vožnje koji je dostupan već od paketa opreme, kao i sa 6 tehnologija za povezivost. Izuzetno poveziv, C5 Aircross nudi bežični punjač ili ConnectedCAM Citroën.

C5 Aircross je opremljen efikasnim benzinskim i dizelskim motorima od 130 KS do 180 KS i novim automatskim mjenjačem EAT8. Osnovu tako čini 1,2-litarski turbobenzinski motor od 131 KS i 230 Nm. Snažniju i poželjniju benzinsku opciju čini poznati 1,6-litarski turbobenzinac od 181 KS i 250 Nm okretnog momenta. Ponudu dizelskih motora čini novi 1,5 HDi od 131 KS i 300 Nm, te snažni 2,0 HSi od 178 KS i 400 Nm okretnog momenta. C5 Aircross će biti prvi model Citroën opremljen tehnologijom Plug-in Hibrida (PHEV) krajem 2019. godine, a koji će u kombinovanom načinu rada raspolagati sa do 225 KS.

Novi SUV C5 Aircross od danas je dostupan na BiH tržištu, a najpristupačniji model je onaj Live paketom opreme, turbobenzinskim motorm PureTech 130 S&S uz BVM6 ručni mjenjač, a koji o registracije košta 44.078 KM. Najpristupačniji dizelski model također dolazi uz vrlo bogat osnovni paket Live i 1,5-litarski HDi od 131 KS, te ručni mjenjač sa 6 stepeni prenosa i do registracije košta 46.892 KM. Zanimljivo, doplata za izdašniji paket opreme Feel za svki model košta 2.508 KM, dok sa tog paketa nadogradnja na najbogatiji paket Shine košta odatnih 6 hiljada konvertibilnih maraka.

Citroen sa razlogom ima velike ambicije sa svojim novim SUV modelom, kako globalno tako i na našem tržištu, pa tako do kraje ove godine samo u BiH planiraju prodati do 100 primjeraka C5 Aircross.