Bh. premijera
38

Citroen C3 Aircross stigao u BiH: Novi kompaktni SUV iz Francuske

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon novog modela C5 Aircross, pohod SUV-ova marke CITROËN ubrzava se 2017. godini međunarodnom nivou. Citroen je danas u Sarajevu predstavio novi kompaktni SUV Citroën C3 Aircross, spreman za osvajanje segmenta koji se od 2012. do 2016. godine upeterostručio u Evropi i u svijetu.

SUV-ovi osmišljeni tako da budu "people minded", nadahnuti su kupcima te se od samog dizajniranja prilagođavaju njihovim doživljajem automobila te njihovom željom za svijetom automobila ispunjenim optimizmom i druženjem. Nova generacija SUV-ova koji vanjskom stilu daju zaštitnički karakter, odlikuju se privlačnošću drukčije, energične osobnosti i čine novi uzor u pogledu udobnosti, praktičnosti i ugodnog boravka u automobilu. Dokaz su čitavog znanja i umijeća Citroena u području dizajna, uređenja kabine i zadovoljstva.

Novi C3 Aircross nadahnut je konceptnim automobilom C-Aircross predstavljenim na Ženevskom salonu 2017. godine i utjelovljuje stilska obilježja marke CITROËN te unosi dašak svježine u svijet kompaktnih SUV-ova.

Izvana se ističe jedinstvenim oblikom i ponudom personalizacije bez premca, koji mu daju odvažan stav. Iznutra se odlikuje inovativnom udobnošću u znaku marke CITROËN proizašlom iz programa Citroën Advanced Comfort®, osobito za još veću prostranost, modularnost i osvijetljenost. Novi C3 Aircross uklapa se u suvremen način života, umrežen je i nudi sve tehnologije koje olakšavaju život u gradu kao i na otvorenoj cesti. Jednostavno rečeno, to je SUV stvoren za kupce koji su ljubitelji stila, zadovoljstva i bijega iz svakodnevice u potrazi za novim iskustvima.

Novi kompaktni SUV Citroën C3 Aircross ističe se u svijetu SUV-ova brojnim prepoznatljivim osobinama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novi Citroën C3 Aircross kompaktni je SUV duljine 4,15 m koji se ističe snažnim, originalnim i svježim stavom. Jedinstvenog je oblika karakterističnog za nove modele marke CITROËN i diči se svim atributima robusnog i sigurnog SUV-a: povišenim podvozjem i povišenim vozačevim mjestom, zaštitnim oblogama odbojnika sprijeda i straga, velikim kotačima i oblogama odbojnika.

Njegova silueta izdašnih oblika i naglašena snažnim grafičkim potpisima kao što su obojeni elementi na krovnim nosačima i stražnja trokutasta stakla s efektom žaluzina. C3 Aircross ističe se svojom ponudom personalizacije bez premca, sastavljenom od 85 kombinacija vanjskog izgleda, uz 4 boje krova za dvobojne izvedbe i 4 paketa boja, kao i 5 vrlo različitih kombinacija unutarnjeg uređenja.

Dizajn kabine horizontalnih linija ističe prostor dostupan u kabini i naglašava sigurnost. Upravljač modela C3 Aircross također je u stilu SUV-a te pokazuje njegova vozna svojstva. C3 Aircross okretan je u gradu zbog svoje kompaktnosti i spreman na bijeg iz svakodnevice zahvaljujući sustavu Grip Control® uz Hill Assist Descent, te je za njega dostupna široka gama štedljivih i učinkovitih benzinskih i dizelskih motora, tačnije četiri benzinska i dva dizelska.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novi C3 Aircross, inventivno je oblikovan i kompaktan SUV, jednostavan za upotrebu u svakodnevici, bez kompromisa u pogledu udobnosti i funkcionalnosti. Nudi široka i udobna sjedala te se ističe izvrsnom prostornošću (većom visinom ispod krova, izdašnim prostorom za noge), modularnošću bez premca (kliznom klupom od 2 zasebna dijela, sklapanjem suvozačevog sjedala za tovarnu duljinu od 2,40 m) i iznimnim obujmom prtljažnika (410 litara, što se može povećati do 520 litara).

Zadovoljstvo boravka u automobilu znači i užitak u kabini okupanoj svjetlošću zahvaljujući velikom ostakljenom panoramskom krovnom otvoru. U korak s vremenom, C3 Aircross opremljen je domišljatim pretincima, koji obuhvaćaju mogućnost bežičnog punjenja pametnog telefona na središnjoj konzoli, te nudi sveobuhvatnu gamu sustava pomoći u vožnji kao što su head-up zaslon, Active Safety Brake, automatsko uključivanje dugih svjetala, prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine te korisne tehnologije za svakodnevnu upotrebu, na primjer Park Assist ili CITROËN Connect Nav.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U Bosni i Hercegovini cijene za Citroen C3 Aircross kreću od 25.240 KM do registraije, koliko košta model sa osnovnim Live paketom opreme i benzinskim motorom od 82 KS. Uz doplatu od 3.000 KM za paket opreme Feel ovaj osnovni model postaje potpuno opremljen i znatno privlačniji. Iz Citroena očekuju da će najpopularniji model na našem tržištu biti C3 Aircross sa Shine paktom opreme i benzinskim motorom od 110 KS, koji do registracije košta 32.360 KM. Do kraja 2018. godine Citroen ima plan prodati oko 100 primjeraka svog novog kompaktnog SUV-a na našem tržištu.