Veliko finale
11

Chevrolet predstavio Corvette ZR1: Najsnažnije izdanje do sada

Piše: E. T.
I dok svijet čeka prvu Corvettu s centralno smještenim motorom, Chevy je u Dubaiju predstavio posljednje ZR1 izdanje Corvette "stare škole" s motorom koji nudi 765 konjskih snaga.

Chevrolet je na Sajmu automobila u Dubaiju predstavio najsnažnije produkcijsko izdanje Corvette do sada, a posljednji ZR1 pokreće 6,2-litarski V8 motor (LT5) koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 765 konjskih snaga pri 6.300 obr/min i 969 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 4.400 obr/min.

S najsnažnijim motorom do sada, a u nastojanju da zadovolji i jedne i druge, Chevrolet uz ZR1 sada nudi 7-stepeni ručni i (prvi put) 8-stepeni automatski mjenjač. Karbonski poklopac motora s velikim otvorima za hlađenje isti je u oba slučaja, a optimizirana aerodinamika karoserije, u poređenju s modelom Z06, pomogla je još boljoj upravljivosti najpoznatijeg američkog sportskog automobila.

Kupci će moći izabrati između dva aerodinamička paketa, a Corvette ZR1 u kombinaciji s aerodinamikom koja je optimizirana za postizanje što veće maksimalne brzine (paket "low wing") stiže do 338 km/h, iako i dalje nudi do 70 posto više prijanjanja u odnosu na spomenuti model Z06.

S druge strane, aeropaket "high wing" namijenjen je kupcima koji primarno žele izvanredno prijanjanje u zavojima, a ZR1 u tom slučaju prijanja 60 posto bolje od modela Z06 koji je opremljen opcionim paketom Z07 Performance. Uz "visoko krilo" moći će se naručiti i opcioni paket ZTK Performance s kojim stiže karbonski usmjerivač zraka, još čvršći podesivi ovjes i gume Michelin Pilot Sport Cup 2.

U opciji je i paket Sebring Orange Design s kojim na karoseriji Corvette ZR1 dominira posebna narandžasta boja. Prvi primjerci Corvette ZR1 u prodaji će biti početkom proljeća, a cijena još uvijek nije objavljena.

Vezani članci