Potpuna promjena identiteta?
0

Četvrti Clio u pripremi

Sarajevo-x.com
Iako je Renault nedavno predstavio redizajniranu verziju aktuelnog Clia treće generacije, njihovi dizajneri nemaju predaha. Naime, neplanirano su se na internetu pojavile fotografije prvih dizajnerskih modela Clia četvrte generacije.

Iako je riječ o fotografijama prilično grubih modela gdje su detalji prilično nedorečeni, jasno je da je osnova spremna, a prema prvim najavama novi Clio bi trebao na tržište stići već 2010. godine. S obzirom da je još uvijek u ranoj fazi razvoja, prerano je očekivati i špijunske fotografije testnih fabričkih modela, ali sudeći po iskustvu sa Meganeom treće generacije čije su se prve fotografije pojavile na isti način, može se reći da je prilično izvjesno da je upravo ovo prilično tačan izgled novog Clia.

U svakom slučaju jasno je da u Renaultu pripremaju promjene, a nakon Clia treće generacije čiji je dizajn izuzetno dorečen i dobro prihvaćen, čini se da sada opet u Renaultu naginju blagoj ekstravaganciji i povratku oblih linija koje su proslavile drugu generaciju Clia.

Opet sudeći prema ovim fotografijama moglo bi se zaključiti i to da se renaultova dizajnerska ekipa i ne može pohvaliti posebnom inspirativnošću, već na suptilan način žele u svoj identitet uklopiti rješenja koja su dobro prihvaćena na ostalim uspješnim automobilima ove klase. Prednji dio će svakako zadržati šarmerski karakter kojim se Clio uvijek isticao, a dok bokovi izgledaju kao da su posuđeni sa Mazde 2, zadnji dio pokušava pratiti stil kojeg je nametnuo novi Megane. U svakom slučaju novi Clio biće zanimljiv i savremen gradski automobil, a uz očito povećanje dimenzija i bogatu ponudu motora trebao bi i ostati u samom vrhu ove unosne klase.