Noviteti
6

Bugatti Vision Gran Turismo u Frankfurtu najavio nasljednika Veyronu

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
Bugatti je privukao veliku pažnju na sajmu automobila u Frankfurtu sa svojim radikalnim trkaćim modelom koji je razvijen za Polyphony Digital i njihovu igru Gran Turismo 6.

Vision Gran Turismo nije samo automobil iz fantazije za PS3 video igru, već on u velikoj mjeri najavljuje kako bi u nekim elementima mogao izgledati novi model Bugattija, a koji će zamjeniti famoznog Veyrona.

Konceptni model izgleda kao kombinacija LMP1 trkaćeg prototipa sa detaljima koji bi bili prikladni na cestovnom modelu, pa tako pokazuje i uticaj tradicije kombinujući neke linije sa legendarnih modela Type 57 Atlantic iz 1936. godine i Type 57 G Tank, sa osnovnom formom koja je izvedena iz Veyrona.

Bugatti VGT je razvijan tokom šest mjeseci, a njegovi tvorci tvrde da su i tehnički detalji elemnti realni i izvodivi kao i dizajn koji su predstavili u Frankfurtu. Naravno informacije o tehničkim detaljima su još vrlo oskudne, pa smo samo saznali da ga pokreće W16 motor koji snagu prenosi na sva četiri točka. Na temelju proračuna Bugattija, koncept VGT može doći do brzine veće od 400 km/h na četiri dionice virtualne Le Mans staze,

Oni koji žele saznati više o ovom konceptu moraće sačekati mart mjesec naredne godine, kada će na sajmu automobila u Ženevi Bugatti i zvanično predstaviti nasjednika Veyrona za kojeg već znamo da će se zvati Chiron.