Noviteti
0

Bugatti Veyron

Klix.ba
Jedan od najočekivanijih super-sportskih automobila je napokon predstavljen u svojoj finalnoj verziji.

Jedino mjesto koje je bilo dostojno prezentacije ovog automobila snažnog 1001 KS bio je naravno Monte Carlo koja je održana pred 400 počasnih gostiju.

Iako je trebalo mnogo vremena da se ovaj dijamant automobilske industrije izbrusi do savršenstva vrijedilo je čekati jer ovaj restruktuirani Bugatti nam nudi neke zaista nevjerovatne brojke kao što su: 8.0 litreni 16 cilindarski agregat koji oslobađa čak 1001 KS i obrtni moment od 1250 Nm.

Zahvaljujući ovim vanzemaljskim osobinama Veyron je sposoban za iste takve performanse te mu je od 0 do 100 km/h m potrebno samo 2.9 sekundi a još impresivniji je podatak da do 300 km/h stiže za 14 sekundi što je rezultat koji ostvaruju “civilni” automobili u ubrzanjima do 100 km/h.

Da bi slika bila potpuna pobrinuli su se inžinjeri Bugattija, odnosno VW-a u čijem je vlasništvu ova firma, koji tvrde da maksimalna brzina leži oko magičnih 400 km/h.

Tek neznatne promjene su napravljene za ovaj finalni model u odnosu na prototip koji je prezentovan na Geneva Autoshowu 2002. godine. Novost predstavljaju novi usisnici zraka iza prednjih točkova, blago izmjenjni farovi te obrada instrumenata na komandnoj ploči.

Veyron koji je 4.5 metara dug i 2 metra širok predstavlja udobno prevozno sredstvo za dvije osobe, ako možemo tako govoriti o ovakvom automobilu. Željena težina konstruktora od 1550 kg nije ostvarena te sada ipak iznosi znatnih 1600 kg.