Noviteti
8

Bugatti pripremio još jednu posebnu verziju Veyrona

Klix.ba
Skoro u isto vrijeme kada su se počele pojavljivati špekulacije i najave o nasljedniku Veyrona, Bugatti je zvanično predstavio i finalnu ediciju svog hipersportskog automobila is posebne serije modela "Les Légendes de Bugatti".

Bugatti je tako pripremio šestu, a ujedno i posljednju verziju za ovu seriju modela, gdje svaka na poseban način odaje počast nekome iz bogate historije Bugattija. Naravno, finalna verzija posvećena je osnivaču ove kompanije, legendarnom Ettoreu Bugattiju.

Kao i sve prethodne edicije iz ove serije, tako je i edicija Ettore Bugatti zasnovana na modelu Grand Sport Vitesse, te će njena proizvodnja biti ograničena na samo tri primjerka. Uz ovakvu ekskluzivnost ide i blago rečeno ekskluzivna cijena od čak 2,35 miliona eura.

Bugatti je definitivno odlučio da ostavi najbolje za kraj pa je edicija u čast osnivača kompanije izvedena iz lakiranih karbonih vlakana i ručno poliranih aluminijskih dijelova, te tako odaje počast modelu Type 41 Royale iz 1932. godine.

Jasno ova verzija je dobila i unikatne točkove za čije izrezivanje i obradu je korišten dijamantski nož, a po prvi put Bugatti je na ovom modelu upotrijebio dvije vrste kože u unutrašnjosti. Također, i unutra se ističu karbonski i aluminijski dijelovi, te poseban detalj "slona koji pleše" koji je umetnut i na ostalih pet posebnih verzija, a koji evocira uspomenu na ovu skulpturu koju je originalno isklesao Ettoreov brat, Rembrandt.

Zvaničnu premijeru uživo Bugatti Veyron Ettore Bugatti Special Edition imat će 15. augusta na prestižnoj Pebble Beach Concours d'Elegance izložbi, gdje će uz njega biti prikazano i ostalih pet posebnih verzija, Black Bess, Rembrandt Bugatti, Jean-Pierre Wimille, Meo Constantini and Jean Bugatti.