Košta 3,2 miliona eura
0

Bugatti predstavio snažniji i lakši Chiron Super Sport

D. B.
Kompanija Bugatti je predstavila Chiron Super Sport, novu verziju ograničenog modela Chiron Super Sport 300+, koja je već dostupna u prodaji po cijeni od 3,2 miliona eura.

U prvoj fazi isporuka kupcima bit će dostavljeno 60 automobila, a to se očekuje početkom sljedeće godine.

Kao i standardni Chiron, Super Sport pokreće 8,0-litarski quad-turbo W12 motor, međutim, zahvaljujući većim turbopunjačima, redizajniranim glavama cilindara i novoj pumpi ulja, motor isporučuje dodatnih 100 KS, odnosno 1.600 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka, a to je dovoljno da automobil od 0 do 200 km/h ubrza za 5,8 sekundi, koliko treba npr. Volkswagenovom Golfu GTI da stigne od 0 do 100 km/h. Bugattiju je za ubrzanje do 300 km/h potrebna svega 12,1 sekunda, dok njegova maksimalna brzina iznosi 440 km/h.

Super Sport je dobio nove Michelin Pilot Sport Cup 2 gume na kojima je moguće konstantno voziti brzinom do 500 km/h. Upravljanje i ovjes su specijalno podešeni, a poboljšana je i aerodinamika. Nazad se nalazi 25 cm duži rep i difuzor koji je dizajniran da stabilizuje automobil pri većim brzinama. Zahvaljujući njemu je značajno smanjen otpor zraka, a s obzirom da je stražnji aktivni spojler "sakriven" u karoseriju, difuzor obavlja većinu aerodinamičkog posla. Naprijed je također novi spliter, tu su i novi pragovi te ventilacijski otvori. Izduvni sistem se završava s četiri cijevi.

Felge su napravljene od legura, a opciono je moguće dobiti i one od magnezija koje su lakše.

U unutrašnjosti su brendirana sjedišta, dok se ostalo nije promijenilo.

Cijena automobila iznosi 3,2 miliona eura, bez opcija i vjerovatno prije plaćanja poreza.