Čudovište s 1.500 KS
5

Bugatti predstavio Chiron Sport kojim proslavlja svoj 110. rođendan

Klix.ba
Brojčano ograničen Chiron Sport kojim slavna francuska automobilska kompanija proslavlja svoj 110. rođendan karakteriše i nekoliko detalja u bojama francuske zastave.

U Bugattiju ove godine proslavljaju 110. rođendan, a u to ime su za samo 20 najsretnijih (najbržih) kupaca pripremili posebno izdanje modela Chiron Sport koji, pored ostalog, karakteriše nekoliko karoserijskih elemenata u bojama francuske zastave.

U standardnoj opremi Bugattijevog slavljeničkog izdanja je i dvodijelni stakleni krov, a u Molsheimu su za karbonsku karoseriju Chirona Sport "110 ans Bugatti“ odabrali mat plavu boju. Karakterističnih dvobojnih kombinacija karoserije u ovom slučaju nema, a boje francuske zastave svoje su mjesto pronašle na kućištima retrovizora, donjem dijelu adaptivnog zadnjeg spojlera, poklopcu rezervoara za gorivo, sjedištima...

Iza mat crnih aluminijskih felgi kriju se plave kočne čeljusti, a Chiron Sport "110 ans Bugatti“ mehanički se ne razlikuje od standardne verzije koju pokreće centralno smješten 8-litarski W16 motor koji uz asistenciju četiri turbopunjača razvija 1.500 konjskih snaga i 1.600 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Bugattijevo 16-cilindarsko "čudoviše“ (koje je zbog dodatne upotrebe karbona 18 kilograma lakše od standardne verzije) od 0 do 100 km/h stiže za 2,4 sekunde i razvija elektronski ograničenih 420 km/h, a specijalisti u Molsheimu jubilarni Chiron Sport ručno će sastaviti u samo 20 primjeraka.