Stiže i električni 500e
11

Blagi hibridi Panda i 500 postali prvi Fiatovi elektrificirani modeli

D. B.
Fiat 500 i Panda su postali prvi elektrificirani modeli u Fiatovoj ponudi, a potpuno električni model 500e stiže nešto kasnije ove godine.

Dva poboljšana gradska automobila, koji će se pojaviti u februaru i martu, koristit će blagi hibridni pogon za koji Fiat tvrdi da smanjuje emisiju CO2 do 30 posto.

Novi pogon će činiti 1,0-litarski trocilindrični benzinski motor, električni motor i litij jonska baterija, koji razvija 69 KS. Električni motor s remenom je postavljen na konvencionalni te energiju skuplja kočenjem i usporavanjem, a ta energija se koristi za ponovno pokretanje motora u stop/start modu te za asistenciju pri ubrzavanju. Također, omogućava konvencionalnom motoru da se ugasi tako što prebacuje mjenjač u ler pri brzini manjoj od 30 km/h.

Oba modela će koristiti 6-stepene manuelne mjenjače koji doprinosi smanjenju potrošnje goriva pri vožnji izvan gradske sredine.

Dolazak blagih hibridnih modela 500 i Panda počinje sa Launch Edition modelima. Oni će sadržavati "H" logo, bit će lakirani u zelenu boju i imat će Seaqual presvlake od reciklirane plastike (90 posto s kopna i 10 posto iz mora).

Fiat će predstaviti i potpuno električni 500e ove godine, ali će nastaviti prodavati i aktuelni model 500 koji se pojavio prije 13 godina.

Među ostalim nadolazećim modelima su 500 Giardiniera karavan, novi kompaktni SUV 500X i nasljednik modela Tipo koji će vjerovatno biti SUV.

Fiat se nada da će spajanje s PSA Grupom dodatno ubrzati planove za elektrifikaciju.