Egzotika bez premca
0

Auto od vulkanskog kamena

Sarajevo-x.com
Proizvođač ekskluzivnih automobila, DiMora, objavio je da vrijedno rade na razvoju nove prestižne limuzine koja će po cijeni, kvaliteti, upotrebljenim materijalima i generalno po bilo čemu nadmašiti bilo koji ekskluzivni automobil današnjice.

Alfred DiMora, osnivač kompanije DiMora, već odavno je stekao slavu na tržištu jedinstvenih luksuznih automobila, te ovaj put zahvaljujući stečenom iskustvu ali i novim kapacitetima želi svijet egzotičnih automobila obogatiti tako što će stvoriti pravi dijamant automobilske industrije.

Kako tvrde iz DiMore, model Natalia koji je još uvijek u fazi razvoja biće ubjedljivo najluksuzniji, najskuplji i tehnološki najrazvijeniji automobil na svijetu. Naravno, zasad ostaje da se ove hrabre tvrdnje potvrde u praksi, mada je već sigurno da će ona o cijeni biti sasvim tačna, s obzirom na to da će početna cijena Natalie kretati od čak dva miliona američkih dolara.

Također, da ozbiljno misle kada su govorili o naprednoj tehnologiji, govori i činjenica da će za potrebe ovog jedinstvenog automobila DiMora usko sarađivati sa komapnijom Barotex Technology Corporation koja će biti zadužena za razvoj najotpornijih i najizdržljivijih materijala koji će biti upotrebljeni na jednom automobilu. Riječ je o posebnom mateijalu kojeg je Barotex nazavao neorganska vlakna, a koji je u suštini nastao od vulkanskog kamena. Kao prednosti ovog materijala iz Baroetxa ističu, pored mnogo veće izdržljivosti u odnosu na karbonska vlakna, i činjenicu da proizvodnja neorganskih vlakana zahtjeva znatno manje energije, te da su i znatno lakša od karbonskih vlakana što u konačnici dovodi do znatno manjihzagađenja okoline.

Također, pored osnovnih računarskih skica Natalie iz DiMore su najavili da će za pogon biti zadužen posebno razvijeni V16 motor koji će isporučivati preko 1.200 KS, te koji će nositi simbolično ime Volcano V16. Ostale detalje iz DiMore zasad nisu htjeli otkrivati, ali u svakom slučaju raduje činjenica da i dalje postoje proizvođači koji unatoč malim kapacitetima itekako razmišljaju izvan ustaljenih okvira i automobilistički svijet obogaćuju ovakvim draguljima.