Noviteti
0

Audijeva nova V10 senzacija

Klix.ba
Audi Le Mans quattro
Audi Le Mans quattro
Audi je predstavio novi visoko performansni sportski automobil koji dijeli mnogo komponenti sa trostrukim pobjednikom slavne utrke 24 sata Le Mansa, Audijem R8, a ovim konceptom se daje naslutiti šta možemo očekivati i od novog TT-ejca.

Ime ovog uzbudljivog koncepta je Audi Le Mans quattro i dizajnerski pripada novom toku kojeg je Audi uveo također konceptnim automobilima Nuvolari i Pikes Peak i s kojima Le Mans dijeli veliki broj dizajnerskih riješenja.

Automobil je širok punih 1.9 metara ali je dugačak samo 4.37 metra i visok 1.35 metara što dovoljno govori o impozantnoj pojavi ovog automobila. Međuosovinski razmak od 2.65 metra ostavlja sasvim dovoljno prostora u putničkoj kabini a i za V10 bi-turbo FSI agregat koji se nalazi odmah iz leđa putnika.

Iza vrata se nalaze elegantno uklopljeni usisnici zraka koji obezbjeđuju dovoljne količine istog kako motoru tako i kočnicama, intercooleru i hladnjaku ulja.

Jedinstvenom izgledu također u znatnoj mjeri doprinose i LED farovi koji su prekriveni čistim staklom te koji najavljuju revoluciju sličnu onoj koju je izazvao xenon.

Arhitektura unutrašnjosti je maksimalno organizovana tako da vozaču obezbjedi lagano opsluživanje i da mu sve bude pri ruci.

Središnje ugrađen 5.0 litreni desetocilindraš isporučuje punih 610 KS pri 6 800 okr/min dok je maksimalni obrtni moment od 750 Nm dostupan u radnom području od 1 750 okr/min, bez ikakvih gubitaka, sve do 5 800 okr/min.

Za prenos i precizno doziranje ove ogromne snage i momenta zadužen je 6 stepeni sekvencijalni mjenjač a u pomoć će mu svakako dobro doći i quattro pogon na sva četiri točka koji će biti raspoređen u odnosu 60:40 u korist zadnje osovine.

Pored svega nabrojanog i ne čudi nas sposobnost Le Mansa da ubrza od 0 do 100 km/h za samo 3.7 sekundi ili od 0 do 200 km/h za 10.8 sekundi.