Mali hatchback
213

Audi zvanično predstavio A1 Sportback

Klix.ba
Čekanje je završeno, jer je Audi danas poredstavio model A1 Sportback koji izgleda odlično.

Nakon teaser kampanje Audi je predstavio drugu generaciju modela A1 Sportback. Iz kompanije navode da je ovaj automobil "idealan saputnik za urbani stil života" s obzirom na to da je dug 4,03, širok 1,74 i visok 1,4 metra.

Dizajn Audija A1 Sportback je inspirisan Konceptima Ur-Quattro i Sport Quattro, a niska linija krova mu daje agresivan singled u poređenju s prethodnikom. Ravni C stub naglašava oštre uglove malog hatchbacka, dok S Line verzija posjeduje veće usisnike zraka, tanki ventilacijski otvor ispod poklopca motora te veći stražnji spojler.

Naplaci također izgledaju lijepo, a dostupni su u veličinama od 15, 16 i 17 inča. Navjeće je moguće dobiti u crnoj ili platinum sivoj boji i oni su dio S Line opreme. Novi A1 je dobio veći prtljažnik te više prostora za putnike, posebno na stražnjim sjedištima.

Stop se tiče motora, tu je osnovni trocilindrični motor koji razvija 95 KS, dok najsnažniji 1,4-litarski motor isporučuje 200 KS u najjačoj verziji. Trocilindrični motor se može dobiti sa šestostepenim manuelnim ili S-tronic automatskim mjenjačem. Treba napomenuti da najsnažniji motor s turbopunjačem dolazi samo sa S-tronic mjenjačem.

A1 je bogato tehnološki opremljen te je dobio Audijev novi Virtual Cockpit sličan onom u Audiju A8. Tu je standardni 8,8-inčni MMI Touch infotainment sistem, dok najbolje opremljeni modeli imaju 10,1-inčni ekran. Mali hatchback posjeduje i napredne sigurnosne sisteme kao što je upozorenje o neželjenom napuštanju trake, sistem upozorenja na sudar s automatskim kočenjem te prilagodljivi tempomat.

Novi Audi A1 će se prodavati kao model za 2019. godinu tako da se prodaja očekuje krajem ove godine. O cijenama zasad nema informacija.