Noviteti
0

Audi RS6 Plus

Klix.ba
Audi će osigurati da već stari A6 bude dobro zapamćen, ako ništa onda po zadnjoj verziji RS6 Plus, koja to svakako zaslužuje.

Audi je ovim modelom prekršio i saglasnost većine proizvođača u kojoj je dogovoreno da svi brzinu svojih modela elektronski ograniče na 250 km/h.

Naime RS6 Plus dolazi bez te blokade i sa lakoćom dolazi do brzine od 280 km/h, te je za očekivati da se i rivalski Merecedes i BMW odluče na takav potez.

Elektronsko ograničenje brzine na 250 km/h je uvedeno prvi put 1987. godine, i to sa BMW-ovim modelom 740i. Iako je 750i mogao ići brže od toga, BMW je odlučio da zadrži to ograničenje. Ubrzo nakon toga i ostali proizvođači poput Mercedesa, Lexusa i Audija se se poveli ovim primjerom.

Audi RS6 Plus će biti u prodaji samo u Njemačkoj, te će također biti obdaren dodatnom snagom od 33 KS. Naime RS6 Plus će iamti 483 KS, u odnosu na "obični" RS6 koji raspolaže sa 450 KS.

Zvaničnici Audija su pomjeranje maksimalne brzine obrazložili činjenicom da su njihovi automobili znatno uznapredovali na polju kočenja i cestovnih performansi, što omogućava sigurno putovanjevisokim brzinama po dijelovima njemačkih autobahnova, na kojima brzinska ograničenja uopšte ne postoje.

Audi RS6 Plus će se prodavati kao izuzetno ograničena serija modela na zalasku kojege će zamjeniti novi A6, a čija se RS6 verzija očekuje tokom iduće godine.

E.Z. Sarajevo-X