Još jedan kompaktni SUV
0

FOTO / Audi Q3 stigao i u BiH

Sarajevo-x.com
Novi Audi Q3 je premium SUV u kompaktnom formatu te kao i svaki Audi nastoji postavljati standarde u svim područjima - svojom karoserijom, pogonskim agregatima, šasijom ali i sistemom asistencije i multimedije.

Audi Q3, koji se proizvodi u španskoj Martorelli kod Barcelone, stigao je u prodaju na bosanskohercegovačkom tržištu. Cijena osnovnog modela je 53.261 KM.

U konstrukciji modela Q3 Audi je koristio najmodernija rješenja, tako novi model ima laganu karoseriju, efikasne pogone, sportsku šasiju i najinovativnije sisteme za asistenciju vozaču kao i infotainment sisteme.

Prepoznatljiv dizajn se ističe detaljima kao što su jednodijelna maska sa oštrim krajevima koja daje novom modelu dinamičan izgled, čemu doprinose i dnevna LED svjetla. Bočnu siluetu naglašava tornado linija koja dijeli bočnu stranu ispod stakala, dok D-nosači krova nalikuju onima na coupe-modelima.

Audi Q3 je dug 4,39 metara, širok 1,83 metra i visok 1,60 metara, uključujući i krovne nosače. Visina podnice iznosi 17 cm. Njegov koeficijent otpora od 0,32 postavlja standarde u ovom segmentu vozila, a osim toga, njegovo podvozje konstruisano je tako da olakšava optimalan protok zraka i ispod vozila. Zahvaljujući intezivnom korištenju aluminija, bazni model Q3 sa pogonom na prednjoj osovini ima težinu manju od 1500 kg.

Za svoj novi, kompaktni SUV Audi nudi dvanaest boja karoserije, a dostupno je i pet dodatnih korisnički prilagodljivih opcija kao dodatak.

Velika valovita linija interijera u potpunosti okružuje vozača i suvozača, što je karakteristika već poznata kod nekih većih modela marke s četiri prstena. Kokpit je horizontalno položen i primijetne je širine. U opciji dostupan ekran u boji na instrumentnoj ploči prvi je takve vrste u Q seriji.

Vrhunska izrada i kvalitet bez kompromisa, kao i pomni odabir boja i materijala, svakako su najvažniji u kompaniji Audi i njen su zaštitni znak. Dostupno je pet različitih koncepata boje za interijer: crna, siva, bež i dvije nijanse smeđe boje. Za presvlake su dostupne tkanine u tri različita uzorka ili tri različite vrste kože.

Prtljažni prostor modela Q3 izuzetno je prostran, te se njegova zapremina od 460 litara može proširiti na 1.365 litara. Također, Q3 može vući prikolicu težine do dvije tone.

Audi Q3 će na tržištu biti dostupan sa dva TDI i dva TFSI agregata. Sva četiri motora s četiri cilindra imaju zapreminu od 2,0 litara, turbo punjače i direktno ubrizgavanje, start-stop sistem i sistem za rekuperaciju energije.

Oba TFSI i snažnija verzija TDI agregata isporučuju se u kombinaciji sa quattro pogonom. Slabiji TFSI agregat će se isporučivati u kombinaciji sa šestostepenim ručnim mjenjačem (kao i 2.0 TDI sa 140KS), dok se dva snažnija agregata isporučuju u kombinaciji s mjenjačem S tronic. Audi drive select sistem dostupan je u dodatnoj opremi za sve ponuđene pogonske agregate.

Audi Q3 se isporučuje sa 16” ili 17” aluminijskim točkovima. Na zahtjev kupca, Audi može isporučiti 18” ili 19” točkove.

Veliki broj dodatnih rješenja Q3 je preuzeo direktno iz klase luksuznih automobila, kao naprimjer Bose surround audio sistem sa 14 zvučnika ili sistem MMI navigation plus. Naknadno će biti omogućeno korištenje 3G prijenosa podataka i internog WLAN-a.