Noviteti
10

Audi pripremio još snažnije verzije modela RS6 i RS7

Klix.ba
Audijev sportski odjel quattro GmbH pripremio je još snažnije verzije modela RS6 Avant i RS7 Sportback uz koje stiže dodatak "performance“. Snaga motora u oba slučaja sada iznosi 605 KS.

Audijeve sportske modele RS6 Avant i RS7 Sportback pokreće 4-litarski V8 TFSI koji razvija 560 KS, ali su u Audijevom sportskom odjelu odlučili da mu za ovu priliku "udahnu“ dodatnih 45 KS. Pored 605 KS, porasla je i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji sada iznosi 700 Nm, odnosno 750 Nm uz vremenski ograničenu overboost funkciju. Sve spomenuto dovoljno je da oba modela sada od 0 do 100 km/h stižu nakon 3,7 sekundi, što je 0,2 sekunde kraće od rezultata koji ostvaruju standardne verzije. Pojačani RS6 i RS7 od 0 do 200 km/h stižu nakon 12,1 sekunde, a uz opcioni dynamic paket njihova maksimalna brzina iznosi 305 km/h.

Audijevi inžinjeri "stvorili“ su dodatnih 45 KS instaliranjem novog motornog menadžmenta koji dopušta više obrtaja radilice i veći pritisak turbo-punjača. Motor je i dalje opremljen COD sistemom s kojim, ako nema potrebe, rade samo četiri od osam cilindara, čime se ostvaruje znatna ušteda na potrošnji goriva. A kad smo već kod potrošnje goriva, RS6 i RS7 u prosjeku troše od 9,5 do 9,6 litara nakon 100 pređenih kilometara.

Uz "performance“ paket stiže i unaprijeđena verzija 8-stepenog tiptronic automatskog mjenjača koji snagu motora distribuira na obje osovine u omjeru 40 posto naprijed i 60 posto nazad. U zavisnosti od stila vožnje, brzine i podloge, distibucija snage prema osovinama može se mijenjati. Pored standardnog centralnog diferencijala Audi opciono nudi i sportski diferencijal koji je smješten na zadnjoj osovini.

Zahvaljujući podesivom zračnom ovjesu oba modela mogu se dodatno približiti podlozi za 20 milimetara, a postavljeni su na 21-inčnim aluminijskim felgama na kojima su gume dimenzija 285/30 (RS6), odnosno 275/30 (RS7). Standardne kočnice opciono mogu biti zamijenjene keramičko-karbonskom kombinacijom.

Minimalne vanjske izmjene uključuju drugačiji prednji odbojnik s većim usisnicima zraka, crnu saćastu masku hladnjaka i novi zadnji difuzor zraka, a u ponudi je i nova boja karoserije (Ascari plava). Promjene u unutrašnjosti uključuju novu podlogu i grafiku instrumenata, nova RS sjedišta i nekoliko novih karbonskih detalja.

Početna cijena Audija RS6 Avant performance u Njemačkoj iznosi 117.000 eura, dok za Audi RS7 Sportback performance treba izdvojiti 121.700 eura. Prvi primjerci u prodajne salone stižu narednog mjeseca.