Bolji zvuk i performanse
17

Audi pripremio dva nova paketa za modele RS4 Avant, RS5 i RS5 Sportback

D. B.
S novim paketima Competition i Competition Plus Audijev RS trio ponudit će još bolje performanse u koje je uključeno i više zvuka u kabini koji proizvodi kombinacija otvorenijeg izduvnog sistema i 2,9-litarskog biturbo V6 motora.

Modeli RS4 Avant, RS5 Coupé i RS5 Sportback iza kojih stoji odjel Audi Sport od sredine naredne godine kupcima u Evropi bit će dostupni u kombinaciji s dva nova paketa koji se kriju iza naziva Competition i Competition Plus.

S paketom Competition uz spomenuti trojac stiže otvoreniji izduvni sistem s dvostrukim ovalnim završecima koji će, u kombinaciji s manje zvučne izolacije između motora i kabine, vozaču i ostatku društva osigurati znatno više plemenitog zvuka bez kojeg sportski automobili ne bi bili to što jesu.

Pored zvuka, uz Competition opciju stiže i rekalibriran softver za upravljanje radom motora i automatskog mjenjača koji sada iz jednog u drugi stepen prijenosa ide još brže, a rekalibriran je i limitator najveće brzine, pa sva tri Competition RS-a sada stižu do 290 km/h.

Uz naredni korak (Competition Plus) kupci mogu računati na adaptivni ovjes s podesivim amortizerima s kojim podnica automobila može biti bliža tlu dodatnih 10 milimetara u odnosu na Competition verzije, odnosno 20 milimetara u odnosu na standardne RS4/RS5 verzije. Pored podesivih amortizera tu su nove opruge i još čvršći stabilizatori.

Audijev čuveni integralni pogon (quattro) u ovom slučaju podešen je da većinu obrtnog momenta prenosi na zadnju osovinu, a kombinacija drugačije podešenog ABS-a i karbonsko-keramičkih kočnica rezultirala je sa dva metra kraćim zaustavnim putem prilikom kočenja sa 100 km/h u odnosu na standardne verzije.

Bez obzira na odabrani paket, sve tri karoserije pokreće 2,9-litarski biturbo V6 motor koji razvija 450 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. Uz manje kilograma i ostala spomenuta poboljšanja, RS4 Avant od 0 do 100 km/h stiže za 3,9 sekundi (0,2 sekunde brže od standardnog), a RS5 Coupé i RS5 Sportback za 3,8 sekundi (0,1 sekundu brže od standardnih verzija).

Paketi Competition i Competition Plus kupcima u Evropi bit će dostupni od sredine naredne godine. Za paket Competition na osnovnu cijenu automobila treba dodati još 7.786 eura, a za Competition Plus 11.875 eura.