Stižu u Ženevu
13

Audi predstavio plug-in hibridne modele Q5, A6, A7 i A8

Klix.ba
Kompanija Audi je uoči početka Sajma automobila u Ženevi predstavila plug-in hibridne pogone za modele Q5, A6, A7 i A8.

Četiri nova modela će biti predstavljena i na Sajmu automobila u Ženevi te će se moći naručiti nešto kasnije, a svi će nositi Audijevu novu oznaku TFSI e.

Hibridni Q5, A7 i A7 dolaze u dvije verzije s oznakama 50 TFSI i 55 TFSI. U prvom slučaju automobil pokreće Audijev 2,0-litarski četverocilindrični turbobenzinac uparen s električnim motorom postavljenim na mjenjač, a ova kombinacija razvija 291 KS i 450 Nm.

Audi 55 TFSI se sastoji od 3,0-litarskig V6 benzinskog motora s istim električnim motorom te zajedno isporučuju 357 KS i 500 Nm. Oba TFSI e modela će koristiti sedmostepeni S tronic mjenjač s duplim kvačilom, a snaga će se prenositi na sva četiri točka.

Novi hibridni A8 također dolazi u dvije verzije s oznakama 55 TFSI e i 60 TFSI e. Slabiji model koristi isti pogon kao i modeli Q5, A6 i A7, dok 60 TFSI predstavlja najsnažniju verziju te nudi 436 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Razlika je i u tome što A8 koristi osmostepeni automatski mjenjač s konverterom obrtnog momenta.

Svi Audijevi TFSI e modeli imaju litij-jonsku bateriju od 14,1 kWh koja je smještena u pod. Korištenjem samo električnog pogona automobili mogu preći nešto više od 40 km.

Vozač može birati između tri moda pogona, a to su EV, Auto i Hold kojim se određuje prioritet, odnosno bira samo električni pogon, potpuno automatski hibridni pogon ili mod za štednju energije. Treći mod održava konstantan nivo punjenja u baterijama tako da omogućava potpuno električnu vožnju do kraja putovanja.

Vozačima su na raspolaganju i dodatni modovi vožnje, a to su comfort, efficiency, auto i dynamic. Ovi modovi se odnose na reakciju pogona, ovjes i upravljanje. Primjera radi, u dynamic modu je ovjes tvrđi, pomoć pri upravljanju smanjena, a električni motor radi u tandemu s benzinskim motorom kako bi se ponudile maksimalne performanse.

Kupci mogu dobiti i mode 3 kabl za punjenje u javnosti, kao i kabl za punjenje kod kuće. Također, mogu tražiti pristup Audijevoj mreži punjača uz doplatu. Cijene modela nisu još uvijek objavljene pa se te informacije očekuju na predstavljanju u Ženevi.