Dizel nije mrtav
16

Audi predstavio osvježeni SQ5 TDI, u prodaji od proljeća

E. L.
S redizajniranim Audijem SQ5 TDI stigle su manje promjene na karoseriji, veći display multimedijalnog sistema i trolitarski turbodizelski motor čija je snaga neznatno prigušena.

I u Audiju misle da su dizelski motori još uvijek popularni u Evropi, pa su shodno tome pripremili redizajnirano izdanje SUV modela SQ5 s motorom koji se krije iza dobro poznate oznake TDI.

Posmatrano izvana, osvježeni Audi SQ5 sa sobom je donio redizajnirana kućišta LED svjetala i manje izmjene na odbojnicima i masci hladnjaka, a kupcima će se opciono nuditi i OLED zadnja svjetla. Glavna promjena u kabini odnosi se na veći 10,1-inčni display multimedijalnog sistema koji je zamijenio dosadašnju 8,3-inčnu opciju, a iza upravljača je i dalje 12,3-inčna digitalna instrumentna tabla.

Potpomognut 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom trolitarski turbodizelski V6 motor u ovom slučaju razvija 341 KS, što je za šest konjskih snaga manje u odnosu na verziju prije redizajna, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača distribuira na obje osovine (quattro) i dalje je 700 Nm.

Bez obzira na smanjenu „ergelu“ ispod prednjeg poklopca SQ5 TDI i dalje iz mjesta do „stotke“ stiže za 5,1 sekundu i razvija elektronski ograničenih 250 km/h, a u prodaju stiže u proljeće. Osnovna cijena u Njemačkoj iznosi 68.138 eura.

Vezani članci