Novi detalji
0

Audi predstavio osvježene modele RS5 Coupe i RS5 Sportback

E. L.
Audijev RS dvojac i u redizajniranom izdanju pokreće 2,9-litarski biturbo V6 motor.

S redizajniranim izdanjem Audijevih sportskih modela RS5 Coupe i RS5 Sportback u odjelu Audi Sport privode kraju godinu u kojoj su bili prilično zauzeti, a po uzoru na redizajn kojem su nešto ranije podvrgnuti modeli A5/S5 i spomenuti RS dvojac dobio je novu i širu masku hladnjaka koja je smještena između redizajniranih kućišta svjetala s kojima opciono stiže LED matrix i laserskom tehnologijom.

Tu su i novi otvori za zrak iznad spomenute maske kojima u Audiju žele podsjetiti na slavni model Quattro iz 1984. godine, a priču zatvaraju drugačije obloge pragova i redizajniran zadnji difuzor. Pored dvije nove boje karoserije oba modela opciono se nude i s karbonskim krovom koji masu automobila smanjuje za četiri kilograma.

RS5 Coupe i RS5 Sportback standardno se isporučuju na 19-inčnim točkovima, a Audi Sport opciono nudi i tri verzije 20-inčnih felgi među kojima su i felge u boji zlata. U opciji su karbonsko-keramičke kočnice na prednjoj osovini sa čeljustima koje mogu biti u plavoj, crvenoj ili sivoj boji.

Novosti u unutrašnjosti uključuju unaprijeđen multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 10,1-inčnog displeja, a 12,3-inčna TFT instrumentna tabla može se naručiti i s promjenjivom grafikom, uključujući i grafiku koja je rezervisana isključivo za modele s oznakom RS.

Audi Sport osvježeni dvojac RS5 i dalje isporučuje s 2,9-litarskim V6 motorom koji uz asistenciju dva turbopunjača na obje osovine (quattro) šalje 450 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi i 280 km/h. Početna cijena za obje karoserijske verzije u Njemačkoj iznosi 83.500 eura.