Monstruozni dizelaš
36

Audi predstavio obnovljeni SQ7 s TDI V8 motorom

D. B.
SQ7 je bio prvi model iz Volkswagen Grupe koji je dobio 4,0-litarski TDI V8 motor još u martu 2016. godine, a od tada je dospio pod haube Bentleyja Bentayge, Volkswagen Touarega i Audija SQ8. Sada je došlo da SQ7 zategne bore, a i dalje ga pokreće snažni V8.

Promjene dizajna su slične onima koje je dobio standardni obnovljeni Q7 prije mjesec. Drugim riječima, SQ7 je dobio nova prednja i stražnja svjetla tako da je dizelski SUV visokih performansi rame uz rame s ostalim novim modelima njemačke kompanije. Vertikalne letvice na masivnoj rešetki hladnjača čine da SQ7 izgleda impozantnije od standardnih verzija SUV-a srednje veličine.

Nazad su četiri završetka izduvnih cijevi koji su pokazatelj da se ne radi o standardnom Q7. Metalna letvica koja se proteže od jednog do drugog stražnjeg svjetla osvježava izgled vrata prtljažnika. Iako mnogi neće primijetiti, blago je modificirana zaštita podvozja, a njena srebrena boja se slaže s bočnim retrovizorima kao i još nekim detaljima eksterijera koji dolaze u mat srebrenoj boji. Za dodatni novac se može dobiti "crni paket" koji čini SQ7 suptilnijim. Oni koji žele da njihov SUV bude poseban, mogu iskoristiti Audijev ekskluzivni program te dobiti atraktivnu boju poput Daytona sive.

Audi SQ7 TDI ima 20-inčne naplatke s gumama dimenzija 285/45, veće kočnice u odnosu na Q7 koje podrazumijevaju diskove promjera 400 mm naprijed i 370 mm nazad, a tu su i crna ili crvena kočiona kliješta. Opciono je moguće dobiti karbon-keramičke kočnice promjera 420 mm naprijed i 370 mm nazad sa sivim kočionim kliještima.

U srcu obnovljenog modela SQ7 je 4,0-litarski V8 TDI motor s električnim kompresorom koji pomaže paru turbopunjača. Ovo dizelsko čudovište razvija 429 KS i čak 900 Nm obrtnog momenta. Veliki SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za svega 4,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Unutrašnjost je znatno unaprijeđena, a to se posebno odnosi na nekoliko ekrana osjetljivih na dodir koji dominiraju na centralnoj konzoli. Promjena je eliminisala mnogo kritikovani tablet, dok su fizičke kontrole za klimu integisane u novi donji ekran. Audi Virtual Cockpit ima novu verziju, a samim tim i nove mogućnosti specijalno kreirane za SQ7.

Audi će početi primati narudžbe za SQ7 za nekoliko dana, a cijene u Njemačkoj će se kretati od 94.900 do 96.420 eura za verziju s trećim redom sjedišta.