Osma generacija
319

Audi predstavio novi A6: Više centimetara, više tehnike

Klix.ba
Nakon nedavno predstavljenih modela A7 i A8 Audi je zvanično predstavio osmu generaciju modela A6 koji je bio i ostao jedan od najboljih automobila D segmenta.

Novi Audi A6 publici će se premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi, a shodno višegodišnjoj filozofiji automobilske kompanije iz Ingolstadta na skladnoj trovolumenskoj karoseriji nove "Šestice" nije bilo radikalnih izmjena.

Širi i duži od prethodnika, novi A6 krasi maska hladnjaka po uzoru na masku koja se može vidjeti na aktuelnom Audiju A7, a suštinske izmjene na bokovima karoserije odnose se na drugačije profilisan lim na blatobranima i vratima. S drugačije profilisanim poklopcem prtljažnika stigla su i nova kućišta zadnjih svjetala koja su "povezana" hromiranom lajsnom, a drugačiji su i odbojnici. Kupci će moći da biraju između 14 boja karoserije.

U prostranoj putničkoj kabini dominira digitalna tehnologija. Multimedijalnim sistemom upravlja se preko 10,1-inčnog displeja. Za upravljanje klimatizacijom i nekoliko drugih sistema tu je i 8,6-inčni display, a iza novog upravljača je 12,3-inčna digitalna instrumentna tabla. Pored više prostora za putnike povećana je i zapremina prtljažnika.

Zasnovan na laganoj platformi, s unaprijeđenim ovjesom i upravljačkim sistemom novi Audi A6 nudi upravljivost i okretnost koja karakteriše znatno manje automobile, a za evropske kupce u početku će biti ponuđen u kombinaciji s trolitarskim turbobenzinskim TFSI V6 motorom (340 KS) i trolitarskim turbodizelskim TDI motorom (286 KS). S benzincem stiže 7-stepeni automatski S tronic mjenjač, a prijenos snage u slučaju dizelske verzije obavlja se preko 8-stepenog automatskog "tiptronic" mjenjača. Pogon preko obje osovine (quattro) spada u standarnu opremu.

Novi Audi A6 u njemačke prodajne salone trebao bi stići u junu, a cijene još uvijek nisu objavljene.