Poznate su cijene
40

Audi osvježio A3, stigla i Allstreet verzija

D. B.
Audi je uveo niz poboljšanja namijenjenih modelu A3 za modelsku 2025. godinu, koje se odnose na Sedan i Sportback, a kupci u Evropi su dobili i podignutu verziju A3 Allstreet.

Obnovljeni A3 je dobio redizajniranu prednju masku koja uključuje ravniju i širu Singleframe rešetku, dva "oštra" usisnika zraka i prednji spliter za koji iz Audija kažu da čini da automobil izgleda niži. Dizajneri su inspiraciju pronašli u u RS modelima, što je vidljivo nazad na dizajnu novog branika i difuzora.

A3 Allstreet se ističe od ostatka A3 porodice zahvaljujući robusnom izgledu. Ovjes je podignut za 15 mm, a veći točkovi doprinose klirensu od tla koji iznosi 30 mm. Ovaj model standardno dolazi sa 17-in-nim felgama, no opciono je moguće dobiti 18 i 19-inčne felge. Audi ga je opremio krovnim nosačima u standardnoj opremi i crnim lukovima točkova, a opciono je moguće dobiti i elektronski sistem zatvaranja vrata prtljažnika te uklonjivu kuku za vuču.

Redizajnirani model je dobio četiri svjetlosna potpisa podesivih LED dnevnih svjetala, dok svi modeli dolaze s bogatom standardnom sigurnosnom opremom uključujući sistem za izbjegavanje sudara, sistem za pomoći pri promjeni trake, adaptivni tempomat i drugo.

Unutrašnjost je također doživjela promjene, tu su novi ventilacijski otvori, unutrašnje osvjetljenje, redizajnirana centralna konzola s podesivim naslonom za ruke, premješteni su zvučnici kao dio opcionog Sonos ozvučenja, a korišteni su i dekorativni umeci od tkanine napravljene od 100 posto recikliranog poliestera.

Svi modeli imaju 10,1-inčni infotainment ekran i četiri USB-C porta za punjenje. Na određenim tržištima poput Velike Britanije kupci mogu dodati adaptivni tempomat i asistenciju dugih svjetala kroz myAudi app putem jednomjesečne, šestomjesečne, jednogodišnje, trogodišnje ili doživotne pretplate.

Evropsku ponudu otvaraju 35 TFSI verzije, koje pokreće 1,5-litarski benzinac s blagom hibridnom tehnologijom. Ovaj motor razvija 150 KS i uparen je sa sedmostepenim S tronic mjenjačem, no 6-stepeni manuelni mjenjač će biti dostupan nešto kasnije.

Tu je i 35 TDI s 2,0-litarskim dizelskim motorom, 150 KS i sedmostepenim S Tronic automatskim mjenjačem. Dodatni benzinski, dizelski i plug-in hibridni modeli bit će dodani u ponudu u budućnosti.

Cijene u Evropi se kreću od 35.650 eura za A3 Sportback, dok je za Sedan potrebno izdvojiti još 800 eura. Što se tiče cijena za A3 Allstreet mode, one se kreću od 37.450 eura ka više.