Veći i snažniji
15

Audi A1 Sportback zablistao pod svjetlima pariskog sajma

Klix.ba
Foto: Motor1.com
Osam godina je prošlo otkako je prva generacija Audija A1 predstavljena na Sajmu automobila u Parizu, a kompanija iz Ingolstadta je sada predstavila potpuno novi model.

Audi A1 Sportback je brži, veći i bolji nego ikad prije, a mora se priznati da pod svjetlima pariskog sajma izgleda prelijepo. Izloženi primjerak je crvene boje, a na nejmu su bijeli naplaci inspirisani relijem. Ovim primjerkom Audi odaje počast reli automobilu Grupe B. Automobil je dug 4,03, širok 1,74 te visok 1,4 metra, a iz Audija poručuju da se radi o "idealnom saputniku za urbani način života".

Audi A1 je prostraniji nego ikad ranije, a kupcima su na raspolaganju 15, 16 i 17-inčni naplaci ovisno o opremi. Također, tu su i opcione S-Line komponente eksterijera, a u unutrašnjosti je standardni 8,8-inčni MMI Touch infotainment sistem, dok najbolje opremljeni modeli dobijaju 10,1-inčni ekran.

Model na fotografijama je 30 TFSI koji pokreće najsnažniji 1,4-litarski četverocilindrični motor koji razvija 200 KS. Trocilindrični 1,4-litarski motor u osnovnom modelu isporučuje 95 KS. Trocilindrični motor se može upariti sa 6-stepenim manuelnim ili S-tronic automatskim mjenjačem, dok najsnažnija verzija dolazi isključivo sa S-tronic mjenjačem.

Prodaja novog Audija A1 u Evropi počinje prije kraja godine.