Noviteti
0

Aston Martin Vanquish S Volante: Više od 600 KS i nebo iznad glave

Piše: E. T.
Na stranu potencijal motora i ukupne performanse najnovije kreacije iz Aston Martina, ali mnogi se slažu u jednom: Vanquish S Volante trenutno je najljepši „open-air“ automobil koji se uopšte može kupiti.

Zasnovan na aktuelnoj Coupe generaciji istoimenog S modela, i Vanquish S Volante pokreće legendardni 6-litarski V12 motor koji je omiljeni izbor kupaca Aston Martina, a u primjercima Cabrio Vanquisha S koji će se nuditi na evropskim tržištima motor će raspolagati sa 603 KS pri 7.000 obr/min, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 3,5 sekundi i maksimalnu brzinu 323 km/h. Motor Vanquisha S Volante koji će se prodavati izvan Evrope nudit će 15 KS manje.

Za besprijekornu distribuciju 630 Nm obrtnog momenta brine rekalibriran 8-stepeni automatski mjenjač (Touchtronic II), a vrhunsku „muziku“ za putnike i njihovu okolinu osigurava dorađen izduvni sistem s četverostrukim hromiranim završecima. Za vrhunsku upravljivost i stabilnost, pored adekvatnog ovjesa s adaptirajućim amortizerima, upravljačkog sistema i Pirelli P-Zero guma na crnim 20-inčnim felgama, brine i optimizirana aerodinamika karoserije.

Masa automobila iznosi 1.739 kilograma koji su po osovinama raspoređeni u omjeru 51 posto naprijed i 49 posto nazad. Karoserija je u najvećoj mjeri napravljena od aluminija i karbona, tvrdi krov nije u opciji, a kupci mogu da biraju između četiri dizajnerske kreacije felgi. Pored beskonačnog izbora boja karoserije, Aston Martin opciono nudi i nekolicinu dodatnih detalja u i na karoseriji koji su napravljeni od karbona.

Cijena još uvijek nije objavljena, ali se očekuje da će kupci za Vanquish S Volante morati da izdvoje nešto više od 300.000 eura.