Noviteti
17

Arash AF10 će biti jedan od najsnažnijih automobila u Ženevi

Klix.ba
Mala britanska automobilska manufaktura koja se krije iza naziva Arash Motor Company rezervisala je svoje mjesto pod reflektorima predstojećeg Sajma automobila u Ženevi, a tamo će ljubiteljima automobilske egzotike predstaviti svoj monstruozni hibridni model AF10 sa više od 2.000 KS.

Osam godina nakon premijernog predstavljanja prve verzije modela AF10 iz kompanije Arash, koja nikada nije otišla u produkciju, pred publiku stiže najnovije izdanje supersportskog automobila s istom oznakom koje u ovom slučaju pokreće hibridna kombinacija koju čini 6,2-litarski V8 motor sa mehaničkim kompresorom i čak četiri elektromotora.

Benzinski V8 motor sam po sebi isporučuje 900 konjskih snaga i 1.200 Nm najvećeg obrtnog momenta, a spomenuti elektromotori "zaduženi" su za dodatnih 1.180 konjskih snaga i 1.080 Nm obrtnog momenta. Arash AF10 tako u kombinaciji pokreće 2.080 konjskih snaga i 2.280 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se preko 6-stepenog mjenjača raspoređuju na obje osovine.

AF10 od 0 do 100 km/h stiže nakon manje od 3 sekunde, a uz ponuđene prenosne odnose njegova maksimalna brzina iznosi "samo" 323 km/h. Šasija automobila u potpunosti je napravljena od karbona, a isti je materijal u najvećoj mjeri korišten i za proizvodnju karoserijskih panela. "Cestovni LMP1 prototip" postavljen je na kombinaciji 19 i 20-inčnih felgi na kojima su gume Michelin Pilot Sport 2, a visina podnice od tla može se mijenjati zahvaljujući elektrohidrauličnim komponentama podesivog ovjesa.

Arash cestovnu verziju modela AF10 prodaje za 1,52 miliona eura, a za kupce koji ovaj automobil namjeravaju koristiti samo na stazi, što se čini najlogičnijim izborom, opciono se nudi i verzija opremljena sa sigurnosnim kavezom, sistemom za gašenje požara i ostalim "race" detaljima za koju treba izdvojiti 1,66 miliona eura.