Ni nalik na 156 i 159
0

Alfa Romeo oživljava i Giuliju

Sarajevo-x.com
Nakon što je sa novim kompaktom na spektakularan način oživjela ime Giulietta, Alfa Romeo namjerava slično napraviti i sa svojom porodičnom limuzinom. Prilično nemaštovita brojčana imena uspješnih modela 156 i 159 biće zamjenjena također nekada slavnim imenom, Giulia.
Za sljedeću godinu Alfa Romeo ubrzano priprema svoj najvažniji model, koji ima težak zadatak da nasljedi uspješnu 159-ku i još uspješniju 156-icu, ali i da ujedno ovaj put ozbiljnije ugrozi pripadnike premium segmenta kao što je BMW-ova Serija 3.

Tako će nasljednik još uvijek aktuelnog modela 159 u potpunosti naslijediti dizajnerski stil kojeg su uveli modeli MiTo i Giulietta, ali će ujedno donijeti i novu formu masivnosti koja do sada nije bila primjetna kod trovolumenskih Alfi.

Na prednjem dijelu prije svega će pažnju privući svjetla čiji je oblik vrlo sličan onima na manjim komapktima ovog proizvođača, dok su i ovdje bila neizbježna pomodna LED svjetla. Visoki bokovi i elegantna linija krova činiće i Giuliju jednim od najelegantnijih pripadnika ove klase.

S druge strane, mnogi koji su se nadali da će nova Alfina limuzina konačno opet dobiti pogon na zadnje točkove, ostati će i ovog puta razočarani. I Giulia će kao i 156 i 159, imati pogon na prednje točkove, dok se može očekivati da će tek njen nasljednik dobiti pogon koji podsjeća na nekada slavni "transaxle".

Ponuda motora će, očekivano, biti prepuna modernih FIAT-ovih turbobenzinkih motora koji su već poznati iz kompaktne Giuliette, kao što je 1,4-litarski MultiAir sa 118 i 168 KS. Također, izvjesno je da će Giulia dobiti i TBi motor sa 200 KS, koji se već dokazao u Breri. Naravno, za potpun uspjeh biće neophodni i dizelski motori, pa će se raspon snage JTDm motora u Giuliji kretati od 104 pa čak do 200 KS.