Trkanje prije svega
0

FOTO / Abarth predstavio 695 Competizione

Sarajevo-x.com
U duhu filozofije koja traje već pedeset godina, a koja nastoji trkaća iskustva prenijeti na cestu i time ih omogućiti široj publici, iz Abartha stiže posebna edicija „škorpije“, Abarth 695 Competizione, koja je opisana kao „prvi Abarthov trkaći auto za upotrebu na javnim cestama“.

Inspirisan modelom Abarth 500 Assetto Corsa, sada obojen ekskluzivnom sivom bojom „Competizione Opaco“, sa sportski podešenim ovjesom, Brembo kočnicama sa diskovima promjera 305 milimetara i 17-inčnim felgama, čiji je dizajn pozajmljen sa modela Abarth 695 Tributo Ferrari, Abarth 695 Competizione u unutrašnjosti krije crna Sabelt trkaća sjedišta upotpunjena crvenim fragmentima, trkaće aluminijumske papučice, sportski trokraki upravljač i takmičarski sigurnosni kavez.

Primjetno je i obilno korištenje karbonskih vlakana. Zadnjih sjedišta u ovom slučaju nema, ali navigacioni sistem spada u serijsku opremu.

Za pogon je zadužen 1,4-litarski turbo-motor koji isporučuje 180 KS i 270 Nm okretnog momenta. Za poseban zvuk iznad 3.000 okretaja u minuti brine poseban izduvni sistem „Record Monza“. Preko petostepenog elektro-mehaničkog sekvencijalnog mjenjača, uz mogućnost mijenjanja stepeni prenosa na ručicama ispod upravljača, automobilu će od 0 do 100 km/h trebati manje od 7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 225 km/h. Mjenjač raspolaže sa dva radna moda: potpuno automatsko ili ručno mijenjanje brzina. Prosječna potrošnja goriva iznosi 6,5 litara na 100 kilometara.

U svakom slučaju, u Abarthu su opet pokazali da znaju napraviti auto sa kojim će se vlasnik, nakon nedeljnih uzbuđenja na trci, u ponedeljak odvesti na posao.

Vezani članci