Noviteti
11

Abarth 695 Biposto: Najbrži cestovni Abarth do sada

Klix.ba
Slavna talijanska kompanija Abarth u Ženevi je predstavila jubilarni model 695 Biposto kojim obilježava pedeset godina Abartha 695.

Zasnovan na Fiatu 500, Abarth 695 Biposto deklarisan je kao najbrži Abarthov automobil u istoriji firme koji se može koristiti na javnim cestama. Sa 190 KS koje isporučuje 1,4-litarski T-Jet motor, uz težinu od samo 997 kilograma, omjer težine i snage u ovom slučaju iznosi 5,2 kg/1 KS, što je najbolji rezultat u klasi.

Rezultat svega je ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,9 sekundi i maksimalna brzina koja iznosi 230 km/h. Uz veliki međuhladnjak smješten u prednjem odbojniku, Biposto je opremljen Akrapovič izduvnim sistemom, podesivim Extreme Shox amortizerima, ograničenom blokadom diferencijala, Sabelt sigurnosnim pojasevima sa četiri tačke vezivanja, Poggipolini sigurnosnim kavezom i 18-inčnim O.Z felgama ispod kojih su vrhunske Brembo kočnice.

Tu je i digitalni MXL race monitor koji vozaču, kada je na stazi, nudi očitavanje nekolicine bitnih podataka. Kao što i sam naziv automobila sugeriše, Biposto se isporučuje samo sa prednjim sjedištima, a njegov trkaći pedigre potvrđuju i fiksna prednja bočna stakla u koja su ugrađeni plastični klizni otvori.

Aerodinamičke komponente i karbonske dodatke u ovom slučaju "potpisuje" kompanija Zender. Abarth će 695 Biposto ponuditi u tri varijante - 124 Speciale Kit, Carbon Kit i Pista Kit, i svaka od njih će imati drugačije trkaće dodatke i specifičan izgled karoserije.

Vezani članci