Debituje 2023. godine
32

Novi Zenvo hiperautomobil stiže s V12 motorom, razvijat će do 1.800 KS

D. B.
Danski proizvođač egzotičnih automobila Zenvo naredne će godine predstaviti novi hiperautomobil, a tim povodom je potencijalnim kupcima pokazao kako će izgledati.

Zenvo je na sajmu automobila u Ženevi predstavio hiperautomobil TSR-S vrijedan milion dolara, koji je ubrzavao od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi. Ova danska kompanija želi ponovo dospjeti na naslovnice naredne godine.

Predsjednik i direktor kompanije Jens Sverdrup je rekao da traje razvoj hiperautomobila s V12 motorom, ali da je njegov dizajn još uvijek tajna iako su mogući kupci ipak dobili uvid u njegov izgled. Javno predstavljanje je planirano za 2023. godinu.

Sverdrup nije tajnovit kada je riječ o detaljima pa je rekao da će hiperautomobil imati novu modularnu karbonsku šasiju, novi mjenjač, modularni V12 motor i električni pogon. Sve elemente će proizvesti Zenvo.

Za razliku od modela Zenvo ZSR-S s kompresorom, nadolazeći hiperautomobil će imati dva električna turbopunjača povezana sa V12 motorom, koji će razvijati 1.200 KS. Ipak, uz pomoć električnog motora će snaga dostizati 1.800 KS.

Sverdrup je otkrio da se planiraju dvije verzije, a jedna je hibridni GT s električnim motorom postavljenim na prednju osovinu kako bi se dobio pogon na sva četiri točka. O njoj se još uvijek diskutuje. Međutim, druga verzija će biti fokusirana na stazu, ali ipak legalna za cestu. Posjedovat će nekoliko aerodinamičkih elemenata za veći downforce, a trebala bi biti teška 1.250 kg.

Cijena zasad nije poznata, ali će definitivno biti veća od milion dolara.