Jedan od dva modela
7

Novi superautomobil Lotus Espirit stiže 2020. godine

Klix.ba
Šef Lotusa Jean-Marc Gales je otrkio da kompanija razvija dva nova sportska automobila.

Među ta dva automobila bit će jedna "zvijezda", superautomobil koji će svoje mjesto 2020. godine zauzeti iznad modela Evora te će predstavljati modernu verziju modela Espirit. Lotus je u završnoj fazi dizajniranja svog prvog crossovera, koji će najvjerovatnije koristiti SPA platformu kompanije Volvo.

Lotus trenutno koristi dvije platforme, jednu za flagship model Evoru, koja je dostupna u konfiguracijama 2+2 i 2+0, te drugu koja se koristi za modele Elise, Exige i 3-Eleven dvosjede.

Novi automobil će biti lakši od Evore, aerodinamičniji i upravljiviji.

Evora GT430 je rival Porscheu 911 GT3 više nego modelu GT3 RS, ali će potpuno novi model otići korak dalje. Cilj kompanije je da automobil bude vodeći u klasi kada je riječ o ekonomičnosti, aerodinamici, agilnosti, balansu i kočenju.

Lotus će nastaviti koristiti Volvo motore u bliskoj budućnosti, no, moguće je da će doći do promjene. Trenutno se za Elise koriste 1,6 i 1.8-litarski motori, kao i 3,5-litarski V6 motor za druge modele. Svi dolaze sa superpunjačima, a njihova snaga iznosi od 217 do 430 KS.

Malo je poznato o drugom sportskom automobilu, ali će to vjerovatno biti dvosjed. Da li će direktno naslijediti model Elise ili će predstavljati evoluciju, zasad nije poznato.