auto
0

Novi Renault Twingo RS stiže 2015. godine

Klix.ba
Iako francuska kompanija Renault još uvijek nije predstavila standardni model Twingo, insajderi su otkrili da RS verzija stiže 2015. godine.

Twingo RS donosi značajnu promjenu, a to je pogon na stražnje točkove, što podsjeća na legendarni Renault 5 Turbo. Razvija se u projektu kodnog naziva Project Edison, čiji je zadatak razviti i Smart ForFour.

Sudeći prema fototografijama, Twingo RS će preuzeti mnoge dizajnerske karakteristike konceptnih automobila Twin-Z i Twin'Run. Pokretat će ga vjerovatno 0,9-litarski trocilindrični turbo benzinac, koji će isporučivati oko 160 KS.

Težina automobila će iznositi 950 kg, imat će kratko međuosovinsko rastojanje i širok trag točkova, pa će Twingo RS biti lako upravljiv i uzbudljiv automobil za vožnju. Proizvodit će se u postrojenju u Dieppeu, gdje se trenutno proizvode sportski automobili Alpine i Caterham. Legendarni Renault 5 Turbo je također napravljen u pomenutom postrojenju. Kada je riječ o Twingu RS, može se očekivati unikatni sportski ovjes, brže upravljanje i dodaci poput Renaultsport Monitora, koji omogućava vozaču da prati podatke o svojim performansama. Standardni Twingo će biti ponuđen samo u verziji sa pet vrata, a RS modeli će to slijediti.

Model sa troja vrata, prikazan na fotografijama, zapravo je ograničena verzija koja će biti i snažnija. Bit će inspirisan Twin'Run konceptom, a insajderi tvrde da će sudbiina ove verzije ovisiti o potražnji. To je bio slučaj sa konceptnim Cliom V6 iz 1998. godine. Produkcijska verzija nije bila planirana, ali je zbog interesa kupaca ipak proizvedena ograničena serija. Novi automobil će imati pogon na stražnje točkove, koji je prvi imao model 5 Turbo. Taj automobil je napravljen kako bi bio konkurencija moćnoj Lanciji Delta Integrale u relijaškim utrkama. IMao je 1,4-litarski motor. Francuz Jean Ragnotti je osvojio reli u Monte Carlu 1981. godine vozeći Renault 5 Turbo, dok je ograničena serija legalna za cestu osvojila simpatije ljubitelja automobila visokih performansi.

Napomenimo da će standardni Twingo biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu sljedeće godine.