auto
0

Novi Polo GTI

Sarajevo-X
Devetnaestog oktobra, na Tokyo Motor Showu Volkswagen će kao svjetsku premijeru predstaviti novog Pola GTI. Sa snagom od 150 KS (110 kW) ovaj Polo predstavlja najjači model u njegovoj tridesetogodišnjoj proizvodnji.

Posljednji put Volkswagen je predstavio Pola GTI 1998. godine. Bio je to Polo sa 125 KS i maksimalnih 205 km/h.

Novi Polo GTI je baš kao i model Golf V GTI opremljen turbo motorom i intercoolerom. Motor zapremine 1.8 litara nudi dobre rezultate po pitanju ubrzanja i elastičnosti, pa tako, kako tvrde iz Volkswagena novom Polu GTI u četvrtom stepenu prijenosa za ubrzanje od 80-120 km/h potrebno je oko 7.5 sekundi. Ovo sve, ukazuje nam da se radi o sportskom i sigurnom automobilu sa GTI vanjskim i unutrašnjim izgledom.

Vanjski izgled prepoznatljiv je po karakterističnom GTI grillu prednje maske sa izgledom pčelinjeg sača, a atraktivnost još naglašava i crna podloga ispod svjetala. Poznato je već da Volkswagen kod GTI modela u najviše slučajeva koristi crvenu boju, kako za boju karoserije, pa tako i za različite dijelove na vozilu, što je slučaj i na novom Polu GTI, gdje su kliješta diskova ofarbana ovom bojom. Aluminijski naplaci sa modela Golf GTI, također su iskorišteni, samo u nešto manjim dimenzijama, 16 cola i promjerom guma 205/45 R 16.Stražnji kraj vozila krasi spojler u koji je integrisano treće štop svijetlo, te dvije kromirane ispušne cijevi.

Unutrašnjost novog Pola GTI opremljena je specijalnim sportskim sjedištima, kolom upravljača obloženim kožom, aluminijskim papučicama, te plastičnim umetcima kokpita u imitaciji metala. Kao i ostali modeli novi Polo GTI posjeduje prtljažni prostor od 270 do 1,030 litara i djeljivosti stražnje klupe u omjeru 1/3 ili 2/3.

Što se pasivne sigurnosti tiče ona je upotpunjena prednjim i bočnim zračnim jastucima, uz standardnu mogućnost deaktivacije suvozačevog zračnog jastuka. Početak prodaje je proljeće 2006. godine, uz najavljenu cijenu u Njemačkoj od 18,950 Eura.

Zlatan Strik