Tri godine nakon debija
30

Novi mediteranski vjetar u leđa za električnu Cupru Born

A. M.
Cupra najavljuje novu verziju električnog modela Born. Pod zvučnijim nazivom Born VZ, ova izvedba razvija 326 konjskih snaga i može preći do 570 kilometara s jednim punjenjem blago nadograđene baterije.

Kao prvi model španske marke sa nultom emisijom, Cupra Born je lansiran 2021. godine. Iako je u prošloj godini, zbog manje potražnje, bilo zastoja u proizvodnji u njemačkim fabrikama gdje se ovaj klon Volkswagena ID.3 sklapa, Born je prošle godine postigao dobar prodajni rezultat, s obzirom na isporučenih 45.300 jedinica. To je značajan rast od skoro 45 posto u odnosu na 2022. godinu.

Sada, tri godine nakon debija, Cupra najavljuje novu i blago unaprijeđenu verziju Borna. Riječ je o izvedbi Born VZ koja je opremljena felgama od 20 inča, zatim Dark Chrome detaljima, a paleta boja eksterijera uključuje dvije nijanse: Dark Forest i Midnight Black.

U enterijeru je Cupra dopremila sportska sjedišta, koja su donirali modeli Formentor VZ5 i Leon VZ, presvlake od ekoloških materijala i centralni displej s dijagonalom veličine 12,9 inča za multimedijalni sistem. Sennheiser audio sistem sa 10 zvučnika i snagom od 425 W nalazi se na listi opcija.

Nova Cupra Born VZ nudi snagu elektromotora od 326 KS i 545 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za sprint do 100 km/h za 5,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 200 km/h. Bitnija stavka unapređenja jeste baterija. Umjesto 77 kWh, Born VZ nudi bateriju s mrvicu većim kapacitetom od 79 kWh (+2 kWh). Procijenjena autonomija iznosi 570 kilometara, a punjenje se može vršiti i na brzim punjačima do 170 kW.

Na listi tehničkih poboljšanja nalazi se i revidirano upravljanje, bolji kočioni sistem i sportsko ogibljenje. Nova Cupra Born VZ će debitovati na tržištu u trećem kvartalu ove godine.