auto
1

Novi Golf: Pet Euro NCAP zvjezdica i četiri nagrade za inovacije

Klix.ba
Evropska organizacija za zaštitu potrošača Euro NCAP dodijelila je novom Golfu pet Euro NCAP zvjezdica, kao i prestižne Euro NCAP Advanced nagrade za njegove inovacije u području integralne sigurnosti.

Pored Lane Assist i Front Assist sistema, nagrađena je i Golfova proaktivna zaštita putnika, kao i serijska multikolizijska kočnica. Ovim je Golf potvrdio svoju vrhunsku poziciju u klasi kada se radi o sigurnosti. Nagrađeni paket sigurnosti automobila, koji već decenijama kroz sedam generacija čvrsto drži poziciju lidera u Evropi, obuhvata – zaštitu putnika, sigurnost djece, zaštitu pješaka i sisteme pomoći za vozača.

"Raduje nas činjenica da smo i s novim Golfom uspjeli ispuniti rigorozne zahtjeve Euro NCAP-a. Posebno smo ponosni na četiri odlikovanja koja je Euro NCAP uručio novom Golfu za njegove sigurnosne inovacije. Ipak, ovaj uspjeh nije slučajan, jer prema našoj korporativnoj filozofiji - svaki naš kupac ima pravo na bezuvjetnu sigurnost – stoga smo zajedno s našim inženjerima intenzivno radili na paketu sigurnosti koji će po svom obimu biti jedinstven u klasi kompaktnih vozila. Predočeni rezultat još jednom pokazuje da smo na pravom putu, te konsekvetno nastavljamo tim putem", izjavio je dr. Ulrich Hackenberg, Volkswagenov izvršni član upravnog odbora za istraživanje i razvoj.

Rezultati za zaštitu putnika u prednjem i bočnom sudaru, ili kod bočnog naleta na stup i tzv. whiplash testa (mjerenje opterećenja na kičmu u slučaju stražnjeg sudara), čine novi Golf apsolutno sigurnim. Djeca starosti do tri godine su u novom Golfu također savršeno zaštićena. To su potvrdili testovi koji se provode pomoću testnih lutaka. Konačno, novi Golf je impresionirao eksperte Euro NCAP-a i po pitanju zaštite pješaka.

Uz izvanrednu zaštitu putnika, novi Golf je ostvario odličan rezultat testiranja u kategoriji sistema pomoći za vozača. Navest ćemo samo neke od njegovih brojnih inovativnih sistema asistencije u vožnji: serijska multikolizijska kočnica, proaktivni sistem zaštite putnika, Front Assist sa city-kočnicom, detektor umora kod vozača, pomoć pri zadržavanju vozne trake Lane Assist i još mnogi drugi.

Rezultate posljednjih Euro NCAP testiranja pronađite na www.euroncap.com.