Brojne premijere
39

Novi Citroen C5, Peugeot 208 i Renault Clio stižu u Pariz

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U oktobru ove godine će biti održan Sajam automobila u Parizu, a donijet će brojne uzbudljive premijere.

Grad koji će zabraniti sve automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem do 2030. godine bit će domaćin brojnih velikih premijera među kojima su BMW Z4, finalna produkcijska verzija Audijevog električnog SUV-a i mnogi drugi.

AutoBild tvrdi da će se u Parizu pojaviti nova generacija Renaultovog Clija koji će se naći u prodaji prije kraja ove godine. Model će koristiti poboljšanu verziju aktuelne CMF-B platforme u svrhu smanjenja troškova razvoja, a dobit će 1,3-litarski turbobenzinski motor. Bit će fokusiran na ekonomičnost i udobnost. Postoje glasine o blagoj hibridnoj verziji koja će navodno zamijeniti 1,5-litarski dCi dizelski motor, ali još uvijek ništa nije zvanično povrđeno.

Peugeot će također iskoristiti Sajam automobila u Parizu kako bi predstavio aduta za evropski supermini segment, a to je model 208, koji će koristiti novu CMP platformu. Novi model će biti znatno lakši od prethodnika, što će rezultirati smanjenjem potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. Prve špijunske fotografije su pokazale da će novi model biti veći te da će imati duže međuosovinsko rastojanje, prostraniju unutrašnjost i ponuditi veću udobnost u odnosu na model koji nasljeđuje.

Svjetlo dana će u Parizu navodno ugledati i potpuno novi Citroenov C5, no, tu informaciju treba uzeti s rezervom. Francuska kompanija je najavila da će predstaviti nasljednika sedana 2020. godine, ali to neće biti tradicionalno vozilo iz D segmenta jer će dijeliti "mentalitet" s crossoverom Cactus. Konvencionalni sedan će biti "ponovo izmišljen", a inspiracija će biti izuzetni koncept CXeperience.

Sajam automobila u Parizu se održava od 2. do 14. oktobra.