auto
0

Novi "čisti" automobili

FENA
BMW Hydrogen 7
BMW Hydrogen 7
Na auto-sajmu u Los Angelesu proizvođači automobila predstavili su svoje najnovije modele s naglaskom na smanjenju onečišćavanja okoliša.

Među modelima za 2007. godinu su i vozila koja se mogu uključiti u običnu zidinu električnu utičnicu kao i oni koji uopće ne zagađuju okoliš.

Sajam automobila u Los Angelesu proslavio je svoj stoti rođendan predstavivši jednu od najvećih izložbi vozila koji ne ugrožavaju ekologiju. BMW je predstavio svoj najnoviji čisti automobil, baziran na popularnoj seriji 700, prenosi Glas Amerike.

Direktor BMW-a Tom Purves kaže da je model Hydrogen 7 prvi luksuzni automobil na svijetu s pogonom na vodik: "Prednost upotrebe vodika u motoru na unutrašnje sagorijevanje je nestanak zagađenja. Sve što izlazi iz ispušne cijevi je obična voda." Purves kaže da im je trebalo 25 godina da izgrade vozilo koje može na pritisak gumba preći s benzinskog na pogon vodikom.

Da ne bi zaostali, tvornica automobila General Motors, najveća u Americi, predstavila je model Equinox, hibridno vozilo s pogonskim baterijama koje također ne ispušta nikakve zagađujuće plinove. Direktor GM-a Rick Wagoner također je pokazao po prvi put i hibridni model Saturn Vue koji se može napuniti ukapčanjem u običnu električnu utičnicu i koji će se uskoro naći u prodaji.

Urednik magazina Motor Trend Matt Stone naziva to pozitivnim razvojem koji je uvjetovan potrebom i visokom cijenom energenata: "Proizvođači automobila ozbiljno rade na razvijanju svakojakih strategija od kojih neke dobro funkcioniraju kod određenih vrsta vozila, a slabije kod drugih. No riječ je o ozbiljnom globalnom problemu s kojim se i proizvođači automobila moraju sučeliti."

A automobilske firme kažu da su najnoviji modeli dokaz da odricanje od fosilnih goriva ne mora u isto vrijeme značiti i odricanje od stila i dobrih tehničkih osobina.