auto
0

Novi Audi TT

Sarajevo-X
Novi Audi TT svoju prezentaciju trebao bi doživjeti u martu 2006. godine na Ženevskom salonu automobila.

Novi Audi TT ima dosta toga zajedničkog sa svojim prethodnikom, a dizajn novog modela povjeren je Thomasu Freemanu.

U početku odmah možemo uočiti veliku sličnost sa konceptom La Mans, i to najviše prednjim i stražnjim svjetlima, dok je sa strana najveća novost specijalno dizajnirani spojler za bolji downforce.

U početku su u Ingolstadtu željeli iskoristiti modifikovanu platformu Audija A4, po uzoru na Mercedesovu C Klasu na kojoj je baziran SLK ili pak BMW Seriju 3 na kojoj je baziran Z4, ali ta ideja je za Audi bila neizvodljiva zbog Audijevog longitudinalno dizajniranog motora, te sistema pogona na sva četiri točka, koji su nekompatibilni za TT-ove veoma kompaktne i neobične proporcije.

Zbog toga se morala izabrati PQ35 platforma. Ovu platformu trenutno koriste sve marke iz VW koncerna, što uključuje novu Škodu Octaviju, Seat Alteu, Audi A3 i VW Golf V. Međutim i ova platforma će ponuditi Quattro pogon na sva četiri točka.

Nova multi-link suspenzija bit će pruzeta sa Golfa za bolje upravljanje i držanje na cesti. Od motora u ponudi će biti četverocilindraši i V6 motori. Ovo uključuje i novi dvolitarski FSI benzinac sa turbo-punjačem od 150 KS. 3.2 litarski V6 bit će dorađen i proizvodit će snagu od 255 KS.

Audi također planira ponuditi i RS sportsku verziju sa 350 KS. Šestostepena manualna transmisija dolaziti će kao standardna oprema, dok će se za šestostepeni DSG mjenač sa dvije spojke morati doplatiti.

Zlatan Strik