auto
0

Novi Audi test centar

FENA
Audijev novi centar za testiranje motora u Neckarsulmu podupire način testiranja energetskih objekata koji ne onečišćuje okoliš.

Zahvaljujući korištenju sofisticirane tehnologije, on na ekonomičan način preraspodjeljuje vrijedne resurse i zadovoljava visoke ekološke standarde. Značajno je smanjen i utjecaj buke na susjedna naseljena područja.

Svojim novim centrom za testiranje tvrtka AUDI AG zadovoljava najstrože direktive o zaštiti okoliša: 'Nova je zgrada opremljena modernim sustavom klima-uređaja i ventilacije s integralnim obnavljanjem topline', objašnjava Bernd Martin, službenik za zaštitu okoliša u Audijevoj tvornici u Neckarsulmu. 'Nikakvo gorivo ne treba biti sagoreno za toplinu koja se dobije natrag.' Dobivena energija ne proizvodi nikakve emisije čestica od sagorijevanja i time se pomaže zaštiti okoliša.

Osim obnavljanja topline, novi centar za testiranje motora je simbol i za drugi važan aspekt zaštite okoliša od kojeg posebno veliku korist ima susjedno naseljeno područje: optimizirana je zvučna izolacija nove testne opreme čime se značajno smanjio utjecaj buke. Posebni apsorberi zvuka za sustave dovoda zraka i odvoda zagađenog zraka, kao i za ispušne sustave motora pomažu značajno smanjiti količinu emitirane buke. Osim toga je i vanjski sloj ove inovativne zgrade dizajniran posebno u skladu s čimbenicima zaštite od buke, odnosno sa zahtjevima zvučne izolacije.

Pri planiranju i izgradnji novog testnog centra za motore u Neckarsulmu, vrlo veliku ulogu je imala i sigurnost. Gorivo se, na primjer, skladišti u podzemnim spremnicima s dvostrukim stijenkama koji su nadzirani za slučaj curenja. Motori na testnoj opremi obično rade sa sustavima pročišćavanja ispušnih plinova. Drugim riječima, benzinski motori su opremljeni katalitičkim konvertorima, a dizelski motori filterima za čestice. Rashladna tekućina (voda) koja se koristi za rashlađivanje motora i za rashlađivanje zgrade u klimatizacijskom sustavu, također cirkulira u zatvorenom sustavu. Svježa se voda koristi i dodaje samo kako bi se nadoknadio gubitak koji nastane isparavanjem.

Središnji kontrolni sustav kontrolira, upravlja i nadzire kompletan klimatizacijski sustav zgrade testnog centra. Ovo omogućuje nadzor i upravljanje njime temeljen na potražnji. 'Na ovaj način promoviramo poslovanje usklađeno sa zaštitom okoliša i štitimo vrijedne resurse', objašnjava Martin.