Poput Bondovog
19

"Novi" Aston Martin DB5 košta 2,75 miliona funti

D. B.
Aston Martin je 1965. godine okončao proizvodnju modela DB5, a 55 godina kasnije je grand tourer ponovo sišao s proizvodne trake s istim dizajnom i brojnim "igračkama" britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda.

Ovaj automobil odaje počast modelu DB5 koji je koristio MI6 agent James Bond, a kojeg je u filmu "Goldfinger" iz 1964. godine glumio Sean Connery.

"Novi" DB5 košta 2,75 miliona funti bez poreza, lakiran je u srebrenu boju kao i originalni, a u njegovu proizvodnju je utrošeno 4.500 radnih sati. Također, posjeduje sve Bondove "igračke", od lažnih mitraljeza pa do funkcionalnog sistema ispuštanja dima. Također, na strani suvozača je panel koji se može ukloniti i dostupan je kao opcija. Registarske oznake se mogu okrenuti i ovaj sistem nudi tri različite opcije, a tu su i neki nefunkcionalni dijelovi Bondovog arsenala.

Aston Martin je ugradio stražnje neprobojno staklo, a u unutrašnjosti je imitacija ekrana radara i telefon postavljen na vratima vozača. Ispod sjedišta je pretinac za oružje.

Automobil pokreće atmosferski 4,0-litarski 6-cilindrični motor koji čijih se 290 KS isporučuje na stražnje točkove preko petostepenog ZF manuelnog mjenjača i mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

DB5 ima originalni dizajn s panelima karoserije od aluminija i šasijom od čelika.

Isporuke kupcima su već počela i bit će nastavljene ove godine. Proizvodnja je ograničena na svega 25 primjeraka.