Zanimljive ideje
9

Nove Lexusove ambicije: Ovo su koncepti vozila za vožnju po Mjesecu

D. B.
Foto: Printsceen / Youtube Small Question
Odjel za dizajn japanskog proizvođača automobila Lexus kao da se više nije mogao zadovoljiti iscrtavanjem skica za vozila namijenjenih vožnji na Zemlji, već su otišli korak dalje i predstavili seriju skica vozila za Mjesec.

Lexus je nedavno objavio niz skica svemirskih letjelica na kojima se mogu vidjeti vozila poput lunarnog rovera i mnogih drugih. Ovo nije prvi put da je Toyota, odnosno neka od njihovih divizija, pustila mašti na volju na temu svemira.

Lexusovi dizajneri nisu sjedili samo jedan dan, razmijenili neke halucinogene droge, a onda počeli crtati. Barem, to nisu napravili na svoju ruku. Svi ovi koncepti svemirskih letjelica nastali su u takozvanom Lunarnom dizajn projektu, u saradnji između Lexusa i Toyotinog europskog studija s namjerom da otkriju "kako će izgledati život na Mjesecu, što bi se nosilo i što bi se vozilo", navodi Motor Trend

Vjerovatno ni jedan od ovih crteža neće zaživjeti. Ipak, željeli smo ih pokazati kao fascinantan pogled na maštu Lexusovih dizajnera. Ko zna, možda će sljedeći IS izgledati poput onoga što je na ovim skicama. Jednostavno, ne postoji način da znamo koliko je Lexus spreman ići naprijed, iako je ovdje očito da 'pucaju' na Mjesec. Dakle, prijeđite preko vijesti da je Tesla poslao Roadster u svemir u SpaceX raketi, preskočite stare NASA zamisli bez mašte jer ova Lexusova svemirska vozila izlaze izvan naše atmosfere, a neki i iz sfere shvaćanja.

Motor za nultu gravitaciju

Lexus je upotrijebio svoj dizajnerski potpis i modificirao ga u motocikl za nultu (ili barem nisku) gravitaciju. Ova stvar sa svjetlećim krugovima dizajnirana je s idejom da Lexusovu osnovnu formu odnese u svemir i pomogne istraživačima da lako (i možda sa stilom) klize po površini Mjeseca. Zamislite to kao svemirski moped koji može razviti brzinu preko 480 km/h.

Poskakujući Moon Roller

Ako vam bicikli nisu zanimljivi, možda su loptice. Lexus je dao naziv Bouncing Moon Roller kugli koja poskakuje, a koja je zaštićena fleksibilnim mjehurićima čiji su temelj grafenske nanocijevi i kažu da je namijenjena za neometano kretanje po površini Mjeseca iako postoje mnoge rupe i izbočine. Ako se ne želite odrolati do svoje destinacije, kugla može poskakivati na zapovijed i preskačući doći do mjesta gdje želite biti.

Lexus Lunar Cruiser

Kao i poznati Toyotin model Land Cruiser SUV, Lunar Cruiser je također multifunkcionalno vozilo, s tom razlikom što je namijenjen kako upotrebi na Zemlji, tako i na Mjesecu. Točkovi imaju uobičajenu funkciju dok se vozilo kreće po Zemlji, a ako želi uzletjeti, kotači se okreću za 90 stepeni pretvaraju u propelere kako bi Cruiseru olakšali polijetanje. Ono što inženjeri možda nisu imali na umu jest da Mjesec nema atmosferu, stoga ni nebo i da se po njemu ne može letjeti.

Lexus Lunar Mission

Koncept ovog vozila je zapravo Lexusov odgovor na svemirski space shuttle, a osmišljen je da bude u službi prvog iskustva na lunarnom putovanju. Kratak opis kaže: "Dizajn integrira tekuće bočno tijelo koje može reflektirati svemir dok letite prema Mjesecu. Iako ne znamo što to znači, zvuči kao mnogo zanimljivije putovanje nego raketama koje imamo danas.

Lexus Moon Racer

Dizajniran za jurnjavu po površini Mjeseca, Moon Racer izgleda kao mješavina modela Lamborghini Egoista i Tesle ATV-a. Vozilo koje ima samo sjedalo za vozača, na Mjesecu možete koristiti za skakanje, penjanje i jurcanje do koje god tačke poželite.

Lexus Lunar

Za razliku od Moon Racera, riječ je o čudovištu na šest točkova koje ima vrlo praktičnu namjenu. Goleme razmjere ove letjelice, prema zamisli inžinjera, trebali bi poslužiti tome da se u njih smjesti cijelo selo na Mjesecu, ako se za tim ukaže potreba. Uz to, gornja polovica vozila je i prostor za život koji je odvojiv od točkova.

Lexus Cosmos

Riječ je o čudu u obliku mrkve, predstavljeno kao budućnost svemirskog luksuza kako tvrde u Lexusu. S kokpitom na stražnjoj strani, ova staklena letjelica napravljena je za ugodno ljuljuškanje u zoni bez gravitacije.