Za dvije godine
113

Nova generacija Peugeot modela 208 i 2008 imat će inovativni volan bez fizičke veze s točkovima

A. M.
Uz volan u obliku pravougaonika, novi Peugeoti će dobiti savremeno upravljanje "by wire". Za samo dvije godine, prvi Peugeot automobili u kojima ćemo vidjeti vrstu upravljanja bez fizičke veze s točkovima mogla bi biti sljedeća generacija modela 208 i 2008.

Unutrašnjost automobila Peugeot već je danas poprilično kontroverzna sa njihovim i-Cockpitom, tj. sa konceptom u kojem guraju instrument tablu ispod vjetrobranskog stakla uz minijaturno kolo upravljača. Ali sad Francuzi idu korak dalje.

Prošle godine, francuski proizvođač predstavio je konceptni automobil Inception i s njim futuristički volan u formi pravougaonika nazvanim Hypersquare. Nakon toga, Peugeot je proveo nekoliko studija i otkrio da su kupci spremni za takvu promjenu.

"Ne samo da mislimo da je ovakav upravljač tehnološki superioran, već je i povezan s tehnologijom upravljanja by wire. To je važno jer obogaćuje nešto što je apsolutno fundamentalno za Peugeot, a to je užitak u vožnji", rekla je šefica Peugeota Linda Jackson za britanski magazin Autocar.

Tehnologija "by wire" ustvari eliminiše tradicionalni stub upravljača. Tačnije, nema mehaničke veze između upravljača i točkova preko zupčaste letve i spona točkova. Umjesto fizičke, koristi se električna veza za slanje signala između aktuatora volana i aktuatora upravljačkog mehanizma.

Pored lakše integracije s modernim sistemima sigurnosti, ova tehnologija odstranjuje neželjene vibracije uz korištenje volana bez preplitanja ruku i s mnogo manje napora. Istovremeno, nova tehnologija, zajedno s novim izgledom volana, omogućit će takođe dizajniranje prostranije kabine, a kupci koji su učestvovali u studijama su bili šokirani koliko prostora može da se oslobodi ovom novom tehnologijom.

Dodatna novost je da će Hypersquare volan biti upotpunjen 21-inčim zakrivljenim displejom postavljenim na vrh prednje armature, koji će preuzeti ulogu instrument table i centralnog displeja. Sve će to naravno biti dizajnirano u skladu s cestovnim Peugeot automobilima današnjice, ali će zasigurno unijeti promjene na tržište. Ujedno, s obzirom na praougaoni oblik upravljača, vozač više neće morati "škiljiti" ispod ili iznad obruča upravljača da bi jasno vidio instrument ploču.