Udvostručena proizvodnja
35

Njemački dobavljač dijelova ZF proizveo tri miliona elektromotora

A. M.
Treći najveći svjetski dobavljač dijelova u autoindustriji, njemački u ZF, slavi novi jubilej. Naime, ova kompanija je proizvela više od tri miliona elektromotora, čime je udvostručila svoju proizvodnju za samo 18 mjeseci.

Elektromotori koje je razvila i proizvela kompanija ZF ugrađuju se masovno u putničkim automobilima, u plug-in hibridnim vozilima, ali i na komercijalnim vozilima također. Sada njemačka kompanija saopštava da je proizvela više od tri miliona elektromotora. Štaviše, ZF je uspio udvostručiti proizvodnju za 18 mjeseci, "sa skoro milion i po na tri miliona", kako je izjavio Roland Hintringer, šef linije za proizvodnju elektromotora u ZF-u.

ZF trenutno sklapa elektromotore u Hangzhou i Shenyangu (Kina), Pančevu (Srbija), Schweinfurtu (Njemačka) i Trnavi (Slovačka). Uskoro će se otvoriti proizvodne linije na novima lokacijama u Saltillo-u (Meksiko) i Gray Court-u (SAD).

Kompanija se priprema za lansiranje inovativnog elektromotora I2SM bez magneta. Drugim riječima, to je odvojeno pobuđeni sinhroni motor s induktivnim prenosom energije, kojeg karakterišu jedinstveni kompaktni dizajn i velika snaga i gustina obrtnog momenta. ZF je u 2022. zauzimao visoko treće mjesto na listi najvećih svjetskih dobavljača dijelova iza Boscha i Densa sa prometom od skoro 44 milijarde eura.