Veliki jubilej
2

Nissan proslavio 50. godišnjicu modela GT-R i Z sa dva sjajna videa

D. B.
Iz nas je prilično tih period kada je riječ o Nissanu GT-R i 370Z, ali je japanski proizvođač nagovjestio neke nove detalje. U međuvremenu oba modela proslavljaju važnu godišnjicu.

Nissan je povodom godišnjice objavio dva videa, a glavne uloge su prethodne generacije modela GT-R i Z. Kompanija je najavila da će ovi legendarni modeli biti u fokusu ovogodišnjeg Nismo Festivala, koji počičnje 8. decembra na stazi Fuji Speedway. Iz kompanije tvrde da će festival "biti fokusiran na trkaće mašine koje predstavljaju Nismovu bogatu historiju".

Trenutno je sportski model Z u šestoj generaciji, a prvobitno s epojavio 1969. godine u japanskoj i američkoj verziji. Model za domaće tržište je pokretao 2,0-litarski 6-cilindrični motor, a za američko 2,4-litarski motor.

"Kritičari su govori da u Japanu nikad neće biti proizveden uzbudljiv sportski automobil. Nissan im je pokazao da griješe. Razvijen je agilan, sportski automobil fokusiran na vozača. Nissan Z je rođen 1969. godine", poruka je iz Nissana.

Što se tiče GT-R modela, on se pojavio također 1969. godine kao Skyline GT-R sa 2,0-litarskim motorom koji je razvijao 160 KS. Bio je dostupan kao četverovratni sedan i dvovratni coupe.

Vezani članci