Tvornica u Sunderlandu
62

Nissan pokrenuo proizvodnju ažuriranog Qashqaija

A. M.
Japanski proizvođač automobila započeo je s proizvodnjom novog Qashqaija. Kao i 18 prethodnih godina, montaža popularnog crossovera će se odvijati u Velikoj Britaniji u tvornici u Sunderlandu.

Aktuelna generacija Nissan Qashqaija, treća u historiji ovog modela, debitovala je prije tri godine. Do danas je u Evropi prodato više od 350.000 primjeraka, a od 2022. godine Qashqai se može naručiti i s inovativnim pogonom e-Power.

Ove godine Nissan je osvježio i tehnički dotjerao ovaj iznimno popularni crossover model. Sada je na red došao trenutak da ta poboljšana verzija japanskog modela uđe na proizvodnu traku tvornice u Sunderlandu. Također, na istom mjestu, ali prije gotovo 18 godina, krenula je u proizvodnja prve generacije Qashqaija, modela koji se smatra pionirom modernih crossover vozila.

Prema riječima predstavnika marke, prvi proizvedeni primjerci stići će u prodajne salone širom Evrope već u narednim sedmicama. Nissan je od 2006. godine do danas u Sunderlandu proizveo Qashqai u "tiražu" većem od četiri miliona primjeraka.

U ovoj britanskoj tvornici Nissan također proizvodi modele Leaf i Juke.