auto
0

Neočekivani problemi u Saabu

NINA
Da se danas u autoindustriji svima dešavaju greške sada najbolje dokazuje jedan od vodećih proizvođača u izgradnji turbo motora, koji u svom "polju" napravi grešku u konstrukciji.

Saab Automobile AB, koji sada predstavljaju dio GM-a, stekli su slavu između ostalog i izgradnjom vrhunskih turbo motora, na čiji su razvoj imali velikog uticaja. Sada će zbog greškice biti spremni u servis primiti 400 hiljada automobila radi mogućnosti oštećenja motora.

Problem motora je u tome što prije nego se zagriju na radnu temparaturu, ulje u motorima je predugo kao "mulj", pa ne podmazuje dovoljno turbinu. To u toplijim krajevima ne smeta, no slabo zagrijavanje/podmazivanje u hladnoj Švedskoj gdje je prodata četvrtina ovih automobila, može predstavljati problem. Greškom su zahvaćeni modeli 9-5 proizvedeni od 1998 do 2000. godine i serija 9-3 od 2000 do 2003. godine.

Zbog toga sada Saab izlazi u susret vlasnicima, kako sami kažu "velikodušnom ponudom". Greška se ne dešava svima, pa su iz Saab-a odlučili da produže garanciju ugroženim automobilima na 8 godina, gdje će u slučaju oštećenja motora sve troškove popravka snositi Saab.