Posljednji izazov
7

National Geographic će pratiti završna testiranja Rolls-Royce Cullinana

Klix.ba
Tri godine nakon početka testiranja automobila kojim će Rolls-Royce uskoro ući u svijet ultraluksuznih SUV-ova završna faza testova u različitim uslovima publici će biti prezentovana u dokumentarnom programu iza kojeg stoji National Geographic.

Najbolji fotografi i snimatelji National Geographica pridružit će se testnoj ekipi Rolls-Roycea čiji će pretprodukcijski Cullinani (zvaničan naziv prvog RR SUV-a) danas krenuti u završna testiranja.

Projekt pod nazivom "The Final Challenge" počinje u Škotskoj, a Cullinani će na međunarodnoj trasi proći kroz nekoliko evropskih zemalja na putu prema Bliskom Istoku koji će, nakon mnogobrojnih "off-road" izazova završiti u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Tri godine nakon početka testiranja došlo je vrijeme da publici pokažemo sve mogućnosti našeg prvog SUV-a koji sa sobom donosi sve vrijednosti na kojima su insistirali Charles Rolls i Henry Royce", rekao je novinarima prvi čovjek britanske automobilske kompanije pod okriljem BMW-a Torsten Müller-Ötvös.

Rolls Royce na kraju nije odustao od ideje da svojim potencijalnim kupcima ponudi i SUV, a ultraluksuzni automobil koji je zasnovan na modifikovanoj platformi Phantoma prema svemu sudeći pokretat će 6,75-litarski V12 motor kojem će asistirati dva turbopunjača.

Iako još uvijek nema zvanične potvrde, Cullinan bi u svom produkcijskom izdanju publici premijerno trebao biti predstavljen na Sajmu automobila u Parizu koji svoja vrata otvara 4. oktobra.