auto
0

NASA provjerava elektroniku na Toyoti

SRNA
Američka administracija zadužena za bezbjednost u saobraćaju zatražili su od naučnika iz američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) pomoć u analizi elektronske regulatore brzine (gas) na automobilima japanske kompanije "Toyota" kako bi utvrdili da li je taj dio odgovoran za nenamjerno ubrzanje vozila, izjavio je danas zvaničnik Ray LaHood.

Osim rada naučnika iz NASA Lahud je dodao da će i stručnjaci iz nacionalne Akademije nauka voditi odvojena ispitivanja o nenamjernom ubrzanju u autoindustriji, što je šire pitanje koje su postavili kongresmeni na nedavnim saslušanjima zvaničnika iz "Toyote".

"Odlučni smo u namjeri da dođemo do srži pitanj nenamjernog ubrzanja", rekao je LaHood.

Administracija zadužena za bezbjednost u saobraćaju tek je započela reviziju elektronskih regulatora ubrzanja nakon što je u proteklih šest mjeseci sa tržišta povučeno više od 8,5 miliona vozila "Toyote" i "Lexusa".

Američki regulatori i sama "Toyota" suočeni su sa ispitivanjem u javnosti da li su učinili dovoljno kako bi se istražile žalbe moguće probleme sa elektronskim regulatorima bezine i drugim problemima u posljednjih nekoliko godina.

Revizija bi trebalo da bude okončana do kraja ljeta nakon čega bi agencija trebala da utvrdi da li je potrebno pokrenuti formalnu istragu o "Toyotinim" elektronskim regulatorima brzine.